grbHNnew
  Herceg-Novi Municipality
Official website

Тридесет година од прве позоришне представе Херцегновског позоришта

новско позориштеНа данашњи дан прије 30 година херцегновска публика имала је прилике да види првјенац новооснованог позоришног ансамбла - "Стилске вјежбе" Рејмона Кеноа у режији Момира Мићуновића.
Херцегновско позориште је основано почетком фебруара 1984. године, а припреме за прву представу су трајале девет мјесеци.

YEEZY 350 v2 "Zebra" Gets Another Europe Restock in December, Sneaker News, Release Dates and Features

Био је то догађај за културу Херцег-Новог јер је од гашења Градског позоришта, које је у континуитету радило од 1948. до 1962. протекло више од 20 година. На кратко је обновљено 1968. године са представом "Народни посланик". Према сачуваним документима градско позориште у Херцег-Новом је постојало девет деценија са прекидима.

Посљедње три деценије ХП је носилац позоришног живота у граду и организатор једне од најпосјећенијих културних манифестација ХАПС-а. Данас ансамбл има 25 сталних чланова. Десетоструко је више оних који су кроз Позориште прошли као глумци, професионални сарадници, помоћници у техници и организацији. Некима од њих позориште је постало професија. Тако је Дејан Ђоновић сада запослен у Градском Позоришту у Подгорици, Јелена Ђокић је члан Атељеа 212 у Београду и добитница Стеријине награде, а костимограф Јелена Васиљевић Перишић ради у Београду и у Херцег-Новом.

По ријечима продуцента и члана Управног одбора Херцегновског позоришта Милине Росић најуспјешније и највише награђиване представе имали су деведесетих година прошлог вијека. С представама "Бриши од своје жене", "Мандрагола", "Хотел слободан промет", "Довитљива дјевојка" и "Хилперик", обишли су цијелу Србију и Црну Гору и више пута на југословенским такмичењима добијали највиша признања, златне маске за представе, глумачка, редитељска, сценографска, костимографска и остварења.

Ове гоине ХП је у оквиру међународне селекције "Кругови"  представљено на Стеријином позорју у Новом Саду кроз умјетничке фотографије Војислава Воја Килибарде из двије представе "План Б" и "Наш човјек" и кроз издавачку дјелатност. Представа "План Б" Марије Чолпе, професионални пројекат ХП, ове године је награђена на Међународном фестивалу малих сцена у Источном Сарајеву и на Фестивалу за југоисточну Европу у Бугарској. Прошле и ове гоибне обновили су још неке од својих веома успјешних представа "Мали принц", "Хилперик" и "Бриши од своје жене". У години јубилеја остали су без "крова над главом", али херцегновски аматери очекују да ће простор ускоро добити у оквиру дворане Парк.

 

engcovid
  mjerecovid19
s48eng
ISO logo
Mapa investicija HN

 

                         ASK
              THE MAYOR
                  pitPred
 
      TOURISM ORGANIZATION
            HERCEG-NOVI
       logoTO