ProjekatNSL150324Министарка културе и медија, Тамара Вујовић и предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић потписали су данас меморандум о сарадњи на реализацији пројекта „SA CREATIVITY” који предвиђа комплетну ревитализацију тврђаве Шпањола до 2027. године и успостављање међународног креативног центра.

Ријеч је о Interreg IPA програму Јужни Јадран 2021-2027, у којем је носилац Министарство културе и медија Црне Горе, а пројектни партнери Национална туристичка организација ЦГ, Министарство туризма Републике Албаније, Регија Пуља и Регија Молизе из Италије.
Projekat01150324Циљ пројекта је заштита културног добра од даљег пропадања кроз стављање у нову, одрживу и савремену функцију. Након реконструкције у постојећим габаритима, у објекту ће постојати капацитети за резиденцијалне боравке умјетника, креативних предузетника, развој стваралаштва и креативних индустрија, посебно у области мултимедијалне умјетности, као и примијењеног вајарства, графике и сликарства. Објекат ће имати опремљене изложбене, презентационе и смјештајне цјелине, канцеларијски простор и заједничку башту – љетњу позорницу.
Потписивање меморандума је први корак у реализацији пројекта, казала је министарка Вујовић, а дефинисани су и наредни кораци како би једна од најљепших тврђава била ревитализована и претворена у културни хаб.
„Паралелно са археолошким истраживањима, уклањањем простора „хангара“, уређивањем бедема, у Министарству културе и медија обављаћемо неопходне административне процедуре, фазирати пројекат и расписати тендер за прву фазу. Имамо Главни пројекат, предмјер и предрачун из 2021. године који ће бити ревидован. Осим око 1,6 милиона еура, колико ће из IPA бити додијељено пројекту, из буџета Министарства је у ову сврху опредијељено 600 000 еура“, казала је министарка Вујовић.
Министарка је истакла да спремности има те да су сви свјесни колики је значај Шпањоле за Херцег Нови и Црну Гору.
Projekat02150324„Ово је један од првих пројеката ревалоризације и санације фортификационих објеката како би били стављени у функцију креативних индустрија, културног туризма и слично. Оно што би требало да се деси до децембра 2027. године то је комплетна реконструкција Шпањоле која ће заиста постати културни, креативни хаб са мјестима за смјештај умјетника, позорницама, атељеима и да упоредо са инфраструктурном већ размишљамо са Општином Херцег Нови како да 365 дана у години живи једна од најљепших, а свакако тврђава са најљепшим погледом“, закључује министарка Вујовић.

Херцег Нови је дуги низ година чекао почетак пројекта ревитализације тврђаве Шпањола, једног од најзначајнијих када су у питању културно историјски споменици у нашем граду, казао је предсједник Катић и изразио захвалност посјетом министарке и њених сарадника.
„Радује ме што смо потписали споразум како ће се и на који начин финансирати ревитализација тврђаве по пројекту који је урађен у претходном периоду. Данас су дефинисани кораци како ће се заједнички радити на томе. Очекујемо да радови почну већ од јесени. Ово је велики дан за Херцег Нови јер улазимо у пројекат који се дуго година очекивао. Захваљујем Министарству културе и медија и свим људима који су изнијели овај пројекат на којем ћемо заједнички радити како би до 2027. године имали у потпуности ревитализовану тврђаву Шпањола која је један од најзначајнијих културних објеката у Херцег Новом“, казао је предсједник Катић.
Projekat03150324Током радне посјете било је ријечи о заједничкој сарадњи на бројним херцегновским фестивалима са нагласком на Филмски фестивал који ће ове године бити значајно унапријеђен, али и могућностима подршке различитим културним пројектима које организују установе или појединци.
Уприличен је и обилазак тврђаве Шпањола након састанка којем су присуствовали и предсједник Скупштине општине ХН Иван Отовић, директорица ЈУК Херцег фест Татјана Атељевић, директорица Директората за културну баштину, Добрила Влаховић, сарадник за капиталне пројекте Милош Јанковић и савјетница Милена Ражнатовић.