nas18042024Дугогодишња сарадња Херцег-Новог и Града Источно Сарајево биће формализована потписивањем Повеље о братимљењу у наредном периоду, чиме ће привредне, културне, спортске и пријатељске везе бити ојачане, договорено је на данашњем пријему који је предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић са сарадницима приредио за градоначелника Источног Сарајева, Љубишу Ћосића и начелника Општине Источно Ново Сарајево, Јована Катића.

За веома кратак период, од 2020. године од када је на снази споразум о пријатељству, два града су успјешно сарађивала на обостраној туристичкој промоцији, развоју културе и спорта, казао је предсједник ОХН Катић.

„Источно Сарајево је веома интересантно као зимски туристички центар због Јахорине, гдје су херцегновска Градска музика и мажоретке у више наврата промовисале и наш град и Празник мимозе. Сарадња је остварена и на пољу културе и спорта, а нама је од изузетне важности да размијенимо искуства која се тичу изградње болнице. Наиме, град Источно Сарајево је завршило градњу болнице и нама је значајно да чујемо њихова искуства која желимо примијенити приликом изградње болнице у Херцег-Новом. Знамо сви са каквим се проблемима суочавамо када је болница у питању и наша је тежња да створимо сигурније и боље услове здравствене заштите грађанима и гостима. Биће нам част и задовољство што ћемо формализовати сарадњу потписивањем Повеље о братимљењу са Источним Сарајевом“, истакао је предсједник Катић.

Општину Херцег Нови и Град Источно Сарајево повезују првенствено људи који годинама уназад међусобно комуницирају, остварују сарадњу било да се ради о породичним и пријатељским везама или о привредним, културним, спортским везама, казао је градоначелник Ћосић и додао да због тога вриједи формализовати сарадњу.

„Дефинитивно ћемо развити сарадњу међу градским управама, као и у области културе, НВО сектора, развојних агенција, спорта. Идеја је да два пута годишње организујемо Дане Херцег-Новог у Источном Сарајеву и Дане Источног Сарајева у Херцег-Новом. Пошто имамо редовну аутобуску линију између наша два града, размишљамо да у разговору са превозником омогућимо субвенције, олакшамо комуникацију и учинимо линију чешћом. У наредном мјесецу отварамо Народно позориште Источно Сарајево и већ смо договорили да се на Позоришним вечерима представи и Херцегновско позориште. Широк је оквир за сарадњу али што је најважније људски односи наших грађана су изузетни и зашто то не пратити још бољом сарадњом између двије градске управе", казао је градоначелник Ћосић и додао да ће повеља о братимљењу са Херцег-Новим бити прва коју Град Источно Сарајево потписује са једном општином у Црној Гори.

Састанку су присуствовали и предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић и потпредсједник Општине, Мирко Мустур.