Danplanetensl0424Поводом обиљежавања Дана планете Земље, Секретаријат за екологију и енергетску ефикасност, Планинарски клуб Субра и Алпинистички клуб Нискогорци, организовали су пјешачку туру од ранча Арјен на Жвињама до цркве Светог Илије на Илиници.

Организатори поручују да овај дан треба да буде подсјетник да се контирнуирано брине о херцегновским планинским стазама.
Ресорни секретаријат је заједно са два клуба у прошлој години направио мрежу тридесетак локалних планинарских стаза које су веома атрактивне како за планинаре, тако и за туристе који долазе у наш град, подсјетио је Саша Кулиновић из Алпинистичког клуба Нискогорци.
„Прошетали смо једном од тих стаза, дужине 4,6 километара, висине 410 метара. Један од најљепших видиковаца је плато код цркве Св. Илије, гдје се с једне стране види цијели Топаљски залив, улаз у Боку, Ловћен, јужни дио Орјена, са друге стране дио Хрватске“, казао је Кулиновић за РТХН.

Жељко Старчевић испред Планинарског клуба Субра такође је истакао значај мапирања локалних планинских стаза.
„Ове стазе нису ту само због планинара, ни шетача, оне имају ширу улогу коју често заборављамо, за неке ванредне ситуације, пожаре. Све стазе које су биле традиционалне запуштене су. села се напуштају и ми се као планинари трудимо да их доведемо у ред“, истакао је Страчевић.
Уз очување и промоцију локалних планинских стаза, организатори на овај начин желе промовисати и новско залеђе које представља изузетан потенцијал.
Извор: РТХН