Herceg-Novi

Herceg-Novi

Početna opšte vijesti Djeca sa Kosova i Metohije ljetovali u Baošićima
Djeca sa Kosova i Metohije ljetovali u Baošićima
ponedeljak, 01 septembar 2008 10:41

Više od stotinu najsiromašnije djece iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji, starosti od šest do četrnaest godina, prošlog vikenda završilo je ljetovanje u Baošićima...

Više od stotinu najsiromašnije djece iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji, starosti od šest do četrnaest godina, prošlog vikenda završilo je ljetovanje u Baošićima.
Većina od njih prvi put je vidjela more i družila se sa umjetnicima. To im je, uz sponzore, omogućila niška NVO „Složni u nevolji" i njeni predvodnici Dragan Blagojević i Aleksandra Prodanović.
To dvoje humanista već nekoliko godina dovode siromašnu djecu sa Kosmeta na more, a u protekla dva ljeta spajaju ih sa slikarima.
- Ovog ljeta nismo uspjeli da dovedemo 500 ili 600 djece, kao ranije, jer su u Srbiji bili izbori i moralo se čekati na formiranje novih vlasti kako bismo znali od koga da tražimo sponzorstvo. Kao i ranije, najveću pomoć dobili smo od Vlade Crne Gore, ali manju nego prošle godine. Ljetovanje za djecu omogućili su i Opština Herceg-Novi, gradovi Beograd i Novi Sad, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo za rad i socijalna pitanja u Srbiji i pojedinačni sponzori - naveo je Blagojević.
Djeca koja su boravila u odmaralištu su iz sela opština Novo Brdo, Goraždevac, Srbica i Osojane.
Za vrijeme njihovog boravka likovnu koloniju imali su Mladen Blažević, Filip Janković, Marko Lukovac, Batrić Mitrović, Naod Zorić, Drago Vučić, Vera Stanarčević, Miki Radulović, Marina Radulović, Nevenka Stojisavljević, Božidar Šekularac, Joškin Šiljan, Ksenija Škerović, Ilija Kaluđerović i Branko Kovačević.
- Djeca su učestvovala u lutkarskoj radionici, u kojoj smo izveli i predstavu „Dječije bubice". Svi smo se dobro zabavljali, a imala sam vremena i inspiracije da uradim i dvije slike - rekla je beogradska vajarka Vera Stanarčević.
Osim na kupanju i u lutkarskoj i slikarskoj radionici, djeca su se zabavljala na igrankama, izletu po zalivu Boke i na maskenbalu.

Teško prodati slike

Aleksandra Prodanović je kazala da je među djecom, koja su ovoga puta ljetovala u Baošićima, bilo i mališana sa posebnim potrebama, te jedan broj djece "sa veoma teškim životnim pričama, izolovanih i veoma siromašnih".
Teško je, kazala je ona, prodati slike koje su, kao poklon, ostavili učesnici kolonije i darodavci. Ostalo je dosta slika od prošle godine, a organizatori se nadaju da će na prodajnim izložbama u Herceg-Novom, Beogradu, Podgorici i Novom Sadu, uspjeti da ostvare željeno i naprave više kompenzacija sa firmama, zarad ljetovanja siromašne djece i iduće godine.

 

 

Objavljeno u dnevnim novinama "Vijesti" od 1.9.2008. godine