grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Trideset godina od prve pozorišne predstave Hercegnovskog pozorišta

  • petak, 31 oktobar 2014 13:35

новско позориште

Na današnji dan prije 30 godina hercegnovska publika imala je prilike da vidi prvjenac novoosnovanog pozorišnog ansambla - "Stilske vježbe" Rejmona Kenoa u režiji Momira Mićunovića.
Hercegnovsko pozorište je osnovano početkom februara 1984. godine, a pripreme za prvu predstavu su trajale devet mjeseci.

Bio je to događaj za kulturu Herceg-Novog jer je od gašenja Gradskog pozorišta, koje je u kontinuitetu radilo od 1948. do 1962. proteklo više od 20 godina. Na kratko je obnovlјeno 1968. godine sa predstavom "Narodni poslanik". Prema sačuvanim dokumentima gradsko pozorište u Herceg-Novom je postojalo devet decenija sa prekidima.

Poslјednje tri decenije HP je nosilac pozorišnog života u gradu i organizator jedne od najposjećenijih kulturnih manifestacija HAPS-a. Danas ansambl ima 25 stalnih članova. Desetostruko je više onih koji su kroz Pozorište prošli kao glumci, profesionalni saradnici, pomoćnici u tehnici i organizaciji. Nekima od njih pozorište je postalo profesija. Tako je Dejan Đonović sada zaposlen u Gradskom Pozorištu u Podgorici, Jelena Đokić je član Atelјea 212 u Beogradu i dobitnica Sterijine nagrade, a kostimograf Jelena Vasilјević Perišić radi u Beogradu i u Herceg-Novom.

Po riječima producenta i člana Upravnog odbora Hercegnovskog pozorišta Miline Rosić najuspješnije i najviše nagrađivane predstave imali su devedesetih godina prošlog vijeka. S predstavama "Briši od svoje žene", "Mandragola", "Hotel slobodan promet", "Dovitlјiva djevojka" i "Hilperik", obišli su cijelu Srbiju i Crnu Goru i više puta na jugoslovenskim takmičenjima dobijali najviša priznanja, zlatne maske za predstave, glumačka, reditelјska, scenografska, kostimografska i ostvarenja.

Ove goine HP je u okviru međunarodne selekcije "Krugovi"  predstavlјeno na Sterijinom pozorju u Novom Sadu kroz umjetničke fotografije Vojislava Voja Kilibarde iz dvije predstave "Plan B" i "Naš čovjek" i kroz izdavačku djelatnost. Predstava "Plan B" Marije Čolpe, profesionalni projekat HP, ove godine je nagrađena na Međunarodnom festivalu malih scena u Istočnom Sarajevu i na Festivalu za jugoistočnu Evropu u Bugarskoj. Prošle i ove goibne obnovili su još neke od svojih veoma uspješnih predstava "Mali princ", "Hilperik" i "Briši od svoje žene". U godini jubileja ostali su bez "krova nad glavom", ali hercegnovski amateri očekuju da će prostor uskoro dobiti u okviru dvorane Park.

 

testimonials icon

 Vaše mišljenje nam je važno!

 vodic
Vodič kroz postupke

 

zahtjev i orasci simbol
    Zahtjevi i obrasci

 

konkursi

 Оglasi i konkursi