logo
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Karavan 50. Praznika mimoze krenuo iz Beča

  • petak, 11 januar 2019 11:25

naslovna50mimozaGradska muzika, mažoretke i klovnovi prodefilovali su centralnim bečkim ulicama i donijeli duh Herceg Novog u ovu evropsku prijestonicu.

Podijeljen je promotivni materijal i buketi mimoze, kojima su brojni građani i turisti pozvani da posjete Herceg Novi tokom 50 dana Praznika mimoze. Defileu je prethodio prijem predstavnika Opštine i Turističke organizacije Herceg Novi i Direkcije Praznika mimoze u Ambasadi Crne Gore u Beču. Na sastanku sa ambasadorom i saradnicima, potpredsjednik Opštine Miloš Konjević uručio je ambasadoru Crne Gore u Austriji Nj. E. Željku Peroviću plaketu u znak zahvalnosti za podršku organizaciji Karavana, a Dalibor Vuković i prigodne poklone u ime Turističke organizacije Herceg Novi.
-U zadnjih nekoliko tmurnih i kišovitih dana u Beču mogli smo osjetiti dio mediteranskog sunca i crnogorske topline. Dobro je da se Karavan održava kada je počeo godišnji sajam turizma pa je bilo pravo zadovoljstvo prisustvovati prezentaciji crnogorskih mogućnosti, kazao je ambasador Perović.
Konjević je iskazao zadovoljstvo što je karavan jubilarnog 50. Praznika mimoze krenuo iz srca Evrope, iz Beča.
-Poslije dvadeset i više godina smo ponovo na međunarodnoj sceni. Veliku zahvalnost dugujemo Ambasadi Crne Gore u Beču i ambasadoru Željku Peroviću na gostoprimstvu koje smo imali ovdje juče i danas. Na ulicama Beča bilo je dosta ljudi sa naših prostora, ima dosta turista i mislim da je ovo pun pogodak da smo nekon nekoliko decenija ovdje. Ovo je nešto novo i 50. jublarni praznik to zaslužuje, da se krene baš odavde, iz srca Evrope. Karavan nastavlja danas svoj  put dalje, kazao je potpredsjednik Konjević.
Osim defileom kroz Beč, 50. Praznik mimoze mažoretke su najavile i na Sajmu turizma u Beču, na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, što je organizovano zahvaljujući saradnji NTO i TO Herceg Novi.

Nakon uspješnog starta u Beču, Karavan 50. Praznika mimoze će sjutra, 11. januara nastupiti u Vrbasu u 12 sati i Novom Sadu u 18 sati, a prekosjutra, 12.januara u Zrenjaninu u 12 sati i Beogradu u 18 sati. Karavan će u drugom navratu posjetiti Višegrad, Zlatibor, Bijeljinu i Banja Luku, a krajem mjeseca Sloveniju.
Praznik mimoze u Herceg Novom ove godine slavi pet decenija postojanja. U čast jubileju, Festival će trajati 50 dana, od 1. februara  do 23. marta 2019. godine. Svečano otvaranje 50. Praznika mimoze će se održati 1. februara, a na njemu će nastupiti najveća muzička zvijezda u regionu, Zdravko Čolić.
Prvog vikenda u februaru, tradicionalno, biće održana Fešta od mimoze, ribe i vina duž hercegnovske rivijere, koja je najposjećeniji program u okviru Festivala. Ove godine, za sve posjetioce Praznika mimoze organizovana su čak četiri maskenbala, a tu su i: Zimski salon, tradicionalna Izložba cvijeća, programi za najmlađu publiku, Večeri mediteranske pjesme, Međunarodni susret duvačkih i mažoret ansambala, sportska takmičenja, pozorišne predstave… S obzirom na to da će Festival trajati i tokom marta mjeseca, Dan žena će biti obilježen programom Ljubav u vrijeme mimoze, tokom kojeg će biti održani koncert Saše Matića na Trgu Nikole Đurkovića i Kaliopi u Dvorani Park. U okviru programa „Doživite evropske fešte u Herceg Novom“ posjetioci Festivala će imati priliku da uživaju u kulturno umjetničkim programima i gastro večerima naših gostiju iz: Kine, Poljske, Italije, Srbije, Njemačke, Turske, Finske, Norveške i Slovenije, a 50. Praznik mimoze će biti zatvoren najvećom Međunarodnom karnevalskom povorkom.