grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Održana javna rasprava o nacrtu „Strategije razvoja gradske luke Škver“

  • subota, 12 avgust 2017 11:32

JR Skver 1U Velikoj sali Skupštine opštine Herceg novi sinoć je održana javna rasprava o nacrtu „Strategije razvoja gradske luke Škver“.

Raspravi su prisustvovali predsjednik SOHN Miloš Bigović, načelnici sekretarijata i rukovodioci agencija čiji je osnivač Opština, građani i privrednici, ali i gosti Herceg Novog koji u naš grad dolaze više od 40 godina.

Kako je obrazložio jedan od članova radnog tima koji je sačinio strategiju Duško Lučić, jedan od ciljeva Strategije je podizanje kvaliteta usluga po raznim parametrima, ekonomskim, turističkim i funkcionalnim, a među prvim koracima Opština Herceg Novi bi luku, kao cjelinu, trebalo da zakupi od JP „Morsko dobro“. Nakon toga, akcioni plan predviđa razvijanje jednog po jednog elementa iz Strategije.

Iako nisu korišćene precizne vrijednosti, jer se radi o nacrtu podložnom izmjenama, cjelokupni projekat bi mogao koštati oko devet miliona eura. Ideja radnog tima na strategiji je da bi Opština Herceg Novi, kroz Direkciju za javne radove, mogla konkurisati ovaj projekat za kapitalni budžet Crne Gore.

Strategija, između ostalog, predviđa sanaciju južnog lukobrana i izgradnju novog zapadnog, produžetak doka za 60 metara, a kao luka nautičkog turizma, broj vezova bio bi dvostruko povećan. U turističke sadržaje i objekte obalnog dijela luke predviđeno je ulaganje od oko 2,5 miliona eura, dok bi radovi na južnom i zapadnom valobranu zajedno koštali oko 3,5 miliona eura.

Primjedbe i upiti su se najviše odnosili na upravljanje gradskom lukom, odnos koncident-koncesionar, kao i usklađenost Strategije sa planskim aktima višeg reda. Za ribare sa Škvera važno je riješiti i stare probleme, a ukazano je i na problem dubine u samom akvatorijumu, kao i zakupa kabina.

Javna rasprava traje od 01.08. do 15.08.2017., a nacrt „Strategije razvoja gradske luke Škver“ se može pogledati svakog radnog dana od 08 do 11 sati u sekretarijatu za finansije, turizam i ekonomski razvoj Opštine Herceg Novi. Pismene primjedbe građani mogu dostavljati na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .