grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Počela gradnja Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju

  • utorak, 09 jul 2019 16:06

Dnevni centar temeljna plocaPočela je izgradnja Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u u Sutorini i tokom proteklih dana je izlivena priprema za temeljnu ploču.

Izgradnja je donacija Komande američkih snaga za Evropu, kroz program humanitarne pomoći koji sprovodi Kancelarija za odbrambenu saradnju pri Američkoj ambasadi u Podgorici. Ukupna vrijednost projekta je 202.000 dolara.
“Objekat od 270 kvadrata koji se gradi na opštinskoj parceli koristiće oko 20 štićenika Dnevnog centra, što zadovoljava trenutne potrebe grada”, kazala je sekretarka za lokalnu upravu  i koordinatorka projekta Vesna Samardžić.
Izgradnja Dnevnog centra bi trebalo da bude završena do kraja ove godine. Projekat će biti realizovan u dvije faze, a druga podrazumijeva opremanje objekta u kojoj se očekuje pomoć  Ministarstva rada i socijalnog staranja.
Dnevni centar temeljna plocaIISamardžić objašnjava da je u skladu sa pravilima donatora raspisan  međunarodni tender za izvođača, a posao je dobila albanska firma "B-ST". Ugovorom je predviđeno da donator direktno plaća izvođača, a Opština je na tenderu izabrala firmu “A-team” koja će obavljati stručni nadzor nad izvođenjem radova.
“Na ovaj način pokazujemo usmjerenost ka rješavanju problema, posebno kada je riječ o ovoj kategoriji stanovništva, prema kojoj će lokalna uprava nastaviti da se odnosi sa posebnom pažnjom“, istakla je Samardžić.
Kako dodaje, Opština finansira izgradnju potpornog zida uz rijeku, u dužini 30 metara, kojim će biti regulisan tok. Radove vrijedne oko 18 hiljada eura će izvesti firma “Role inžinjering”, koja je izabrana kao najpovoljniji ponuđač.
Osim toga, na parceli u Sutorini postoji mogućnost za izgradnju dodatnih sadržaja koji bi bili u funkciji objekta. Plan lokalne uprave je da po završetku radova i preseljenju Dnevnog centra, uz objekat izgradi novo igralište koje bi mogla da koriste sva djeca u ovom dijelu grada.
Dnevni centar u kome je desetoro mladih, sada koristi prostorije na Toploj, a kada se steknu uslovi slijedi preseljenje u novu zgradu, koja je trajno rješenje.