grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Najavljen 14. Guitar art summer fest: Fado diva Dulse Ponteš dolazi u Herceg Novi

  • četvrtak, 11 jul 2019 10:20

GASF 2019 2Međunarodni  ljetni  festival  gitare u Herceg Novom, 14. Guitar art summer fest ponudiće publici od 15. do 20. avgusta pet koncerata, među kojima se kao centralni ističe nastup najpoznatije portugalske pop i fado dive Dulse Ponteš na Kanli Kuli 17. avgusta, saopštio je na konferenciji za novinare direktor Boško Radojković.

“Nastavljamo  tradiciju predstavljanja gitare, ne samo kroz klasiku, na osnovu čega je Guitar art summer fest i krenuo, već i kroz akustiku, i elektriku i na bilo kojim drugim žicama, kako mi zovemo, i kroz druge žanrove koji se prepliću u muzičkom programu”, kazao je Radojković.
Tokom festivala, na Trgu od muzike (Trgu Mića Pavlovića) predstaviće se:  Kempbel Dajmond iz Australije, sa operskom pjevačicom, Novljankom Amandom  Stojović, zatim bluz-rokenrol električna gitara  u izvođenju mađarskog Barna Peli tria, sekstet “Spona” iz Srbije karakterističan po fuziji balkanske muzike sa elemntima flamenka, a na zatvaranju Kostas Kocolis, gost i prijatelj festivala iz Grčke  koga mnogi smatraju  jednim od  najvećih gitarista našeg vremena. Za sve programe na Trgu od muzike ulaz je slobodan.
Dulse Ponteš će 17. avgusta nastupiti  sa Danijelom Kasaresom, flamenko gitaristom i Jelsi Herediom, kontrabasasitom. Ovaj trio predstaviće  najpoznatije aranžmane popularne fado dive koje je radila i sa maestrom Eniom Morikoneom. Jedino za ovaj koncert, ulazak će biti moguć uz kartu koja će koštati  20 evra, što je  za zvijezdu ovakvog renomea prihvatljivo, a cijena je formirana zahvaljujući između ostalog podršci koju festival dobija od Opštine i Turističke organizacije.
Radojković kao posebnu aktivnost napominje Guitar visual art, u okviru kojeg organizuju izložbe u galeriji Sue Ryder. Izložba će biti posvećena beogradskom Guitar Art Festivalu koji slavi jubilej, 20. godina, pa će publika u Herceg Novom imati priliku da vidi retrospektivu vizuelnog identiteta svih proteklih festivala i njihove konekcije sa hercegnovskim izdanjem manifestacije posvećene gitari.
Gitar art donosi sjajan glavni i prateći programi, ocijenila je Gordana Porobić Krcunović, direktorka Herceg festa: ”Pored večernjih koncerata, tu su i prateći programi i noviteti koji su uključeni u programske sadržaje, ali ekskluziva ove godine jeste koncert jedne od najvećih portugalskih diva fado muzike Dulse Ponteš. Više od godinu pregovaramo  za gostovanje Dulse Ponteš i uspjeli smo. Nadam se da ćemo, i sigurno hoćemo, i dalje dobro sarađivati, a Guitar art summer fest  već je postao referenca za umjetnike iz regiona i svijeta”.
U ime  Turističke organizacije Herceg Novi  govorila je Natalija Terzić  istakavši značaj festivala za Herceg Novi.
“Vrednujući isključivo kvalitet, Turistička organizacija Herceg Novi je i ove godine obezbijedila finansijsku podršku festivalu, kao što je to radila i prethodnih godina. To je naša obaveza i zadovoljstvo kada je riječ o festivalu od značaja za grad, kakav je Guitar art summer fest, koji treba da se čuva i njeguje, i ostane prepoznatljiv. Izuzev razvoju kulturnog turizma grada, on doprinosi promociji grada i daje značajan doprinos međunarodnom imidžu Herceg Novog kao destinacije sa bogatom kulturnom ponudom”, zaključila je Terzić.

testimonials icon

 Vaše mišljenje nam je važno!

 vodic
Vodič kroz postupke

 

zahtjev i orasci simbol
    Zahtjevi i obrasci

 

konkursi

 Оglasi i konkursi