grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Otvoren 14. GASF: Gitara nigdje ne svira kao na moru

  • petak, 16 avgust 2019 10:57

naslovna16082019Koncertom španskog gitariste svjetskog glasa Danijela Kasaresa u hercegnovskom Starom gradu počeo je 14. Guitar art summer festival. Prvim nastupom u Crnoj Gori jedan od najvećih flamenko gitarista mlađe generacije oduševio je brojnu publiku na Trgu Mića Pavlovića.

Herceg Novim će tokom narednih dana vladati snažan preplet zvukova različitih kultura i tradicija, a spoj gitare i mora donijeće večeri za pamćenje, uživanje u harmoniji, proslavljanje umjetnosti i prijateljstva, poručila je otvarajući festival sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo.

„Vješte ruke i žice spojiće se sa nestvarnim glasovima, da bi nas prošetale poljem emocija koje može da probudi samo vrhunski izvedena muzika. Među hercegnovskim zidinama nastaće čarobne spone umjetnika i publike, univerzalni jezik povezaće sve nas. Ljepotu i sklad doživjećemo kroz zvuke flamenka, fada, bluza, džeza, fanka, balkanskih melodija i, naravno, klasične gitare“, kazala je Zambelić Pištalo.

Ona je čestitala važan jubilej Guitar art festivala, 20. godina postojanja, uz želju da nastave razvoj svog osobenog koncepta u Beogradu i Herceg Novom. Kako je rekla, Opština Herceg Novi će im dalje biti partner u nastojanjima da prozor u svijet visoke muzičke umjetnosti bude otvoren svima.

„Pored sjajnog programa i liste gostiju, Guitar art summer fest ima jedan kvalitet koji volim da istaknem – njeguje svoju publiku i podstiče mlade talente. Ta misija se ostvaruje kroz prateće programe, među kojima su radionice za najbolje crnogorske studente i učenike klasične gitare. Vjerujem da upravo zbog te veze sa mladim umjetnicima i publikom ovaj festival predstavlja manifestaciju kojoj nikada ne fali svježine i energije“, zaključila je Zambelić Pištalo i zahvalila se svima koji su podržali organizaciju.
Nakon programa otvaranja festivala, večeras će na Trgu od muzike nastupiti klasični gitarista iz Australije Dajmond Kempbel, a njegova gošća biće  Novljanka, operska pjevačica, Amanda Stojović.
„Tokom proteklih 14. godina shvatili smo da gitara nigdje ne svira kao na moru i gitarski koncerti nigdje ne zvuče tako čarobno kao među zidinama Starog grada Herceg Novog. Kako umjetnik komunicira sa publikom, tako i gitara priča sa morem. Vrijeme je da zajedno ispričamo novu priču Guitar art summer festa“, najavila je Ljubica Lazić u ime organizacionog tima festivala.

Centralni događaj festivala je 17. avgusta, kada će na Kanli kuli u 21 čas nastupiti  zvijezda svjetskih scena Dulse Ponteš, portugalska fado diva koja ove godine slavi 30 godina karijere i saradnje sa maestrom Eniom Morikoneom. Uslijediće koncert mađarskog tria Peli Barna i  seksteta Spona iz Srbije, a na zatvaranju festivala 20. avgusta sa publikom će biti Kostas Kocolis, koga smatraju jednim od najvećih gitarista našeg vremena.
Generalni pokrovitelji Guitar art summer festa su Opština Herceg Novi i gradska Turistička organizacija, realizuje se u saradnji sa Javnom ustanovom kulture „Herceg Fest“, a uz podršku sponzora i prijatelja festivala, među kojima su ove godine i ambasade Španije, Australije i Mađarske.

 

testimonials icon

 Vaše mišljenje nam je važno!

 vodic
Vodič kroz postupke

 

zahtjev i orasci simbol
    Zahtjevi i obrasci

 

konkursi

 Оglasi i konkursi