grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Promovisana monografija “100 godina Mjesne muzike Đenović”– vrijednovanje duha i zajedništva mjesta

  • srijeda, 30 oktobar 2019 16:03

naslovna30102019“U vremenu  kada se površnost i duh zabave pokušavaju predstaviti vrijednostima,  misija Mjesne muzike Đenović dobija na značaju”,  istakla je sinoć sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo, na promociji monografije “100 godina Mjesne muzike Đenović”, upriličenoj u Dvorani Park, u okviru programa obilježavanja Dana opštine.

Misiju đenovičke muzike ona je definisala kao čuvanje od zaborava i vrednovanja duha i zajedništva mjesta, proširivanje vidika i obogaćivanje repertoara, kao i prenošenje iskustva i uključivanje u rad mladih bez njegovanja isključivosti po bilo kojoj osnovi.
Uz čestitke za dosadašnji rad, Zambelić Pištalo poželjela je muzičarima iz Đenovića da i u budućnosti budu putokaz mladima ukazujući im na tradiciju i raznolikost Novog, da “otrgnu od zaborava stare melodije i note i čine nas i dalje ponosnim“.
Zambelić Pištalo podsjetila je da je Mjesna muzika Đenovići ponikala na temeljima tamburaškog društva Đenović, da je tokom prethodnog stoljeća ostavila značajan trag i dala doprinos kako u kulturnom tako i svakodnevnog životu i Đenovića i Novog.

NAs30102019

Prepoznajući njenu važnost kao ambasadora kulture grada, ali neophodnost stabilnije podrške radu Mjesne muzike, Opština Herceg Novi je po prvi put obezbijedila finansijske pretpostavke za njen nesmetan rad, uvrstivši ih kao posebnu stavku u opštinski budžet.
Monografija objavljena povodom 100 godina Mjesne muzike Đenović sadrži, kako je rekao predsjednik društva Mirko Mustur, „istoriju društva od osnivanja tamburaškog orkestra 1919. godine, pa limenog orkestra deceniju kasnije, do danas“. On je informisao i da su autori ovog vrijednog djela mr Gligo Odalović, koji je opisao prvih 80 godina, i Milica Matović koja je urađeno dopunila bilježeći storije koje su se nizale protekle dvije decenije.
”Sve je za mene počelo kada smo shvatili da moramo puno toga da obavimo u ovoj godini jer i bi bilo prikladno imati dokument o kojem večeras pričamo”, rekla je Matović.

Kob30102019Dodala je i da je imala podršku sa svih strana, posebno od članova đenovičke muzike koji su joj pomogli da nađe svaki zapis, svaku publikaciju, pa i orkestara iz Budve, Tivta, Kotora.

“Ova publikacija meni je važnma jer nije to samo želja da ja sviram i da hoću u novi vijek Mjesne muzike Đenović. Hoću i da svi mi, naša djeca i kasnije svi koji to žele, budemo tu zajedno, da budemo dio Mjesne muzike Đenović. Nadam se da ćete, kada prelistate monografiju, svi shvatiti da je moj cilj bio da se i dalje okupljamo, da se svi ovako volimo jer sam ja sa ljudima iz Mjesne muzike Đenović naučila kako se stvarno voli drug, kako se čuva brat i voljela bi da to u ovome prepoznate”, ispričala je Matović.
Program je vodio Boris Malović, a veče su obojili muzikom članovi Mjesne muzike Đenović Branko Rajačić i Radovan Čeprnić.
Podsjetićemo, proslavu vijeka postojanja članovi Mjesne muzike Đenovići započeli su novogodišnjim koncertom u svom mjestu, a nastavili koncertima na Prazniku mimoze i na Kanli Kuli.

Vlada baner

Autobuskastanicanew

mjerecovid19

s48

Mapa investicija HN

Preporukeprotivcovida19

Lap2020

BanerHN05092019.jpg

Informatorzadjecuimlade2019

300x250

beginadrion

Surlas

                    PITAJTE
  PREDSJEDNIKA OPŠTINE
                 pitPred
 
                 PROSTORNO
 PLANSKA DOKUMENTACIJA
        PPohn14 s
 Interreg5
 anEuin  

radioHN

testimonials icon

 Vaše mišljenje nam je važno!

 vodic
Vodič kroz postupke

 

zahtjev i orasci simbol
    Zahtjevi i obrasci

 

konkursi

 Оglasi i konkursi