grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Predsjednica opštine Nataša Aćimović otvorila 11. Sajam meda u Igalu

  • subota, 08 avgust 2015 18:14

IMG 20150808 110959Sajam meda je događaj kojim Herceg Novi može da se podiči, a u prilog tome ide činjenica da je ovo jedanaesto okupljanje pčelara i ljubitelja proizvoda koji je i hrana i lijek, kazala je na otvaranju ove manifestacije  predsjednica Opštine Nataša Aćimović.

Sajam je kao i ranijih godina otvoren u Igalu kod Omladinskog parka.
"Gledajući ove medne trpeze osjećam ponos što smo domaćini događaja koji promoviše vrijedan rad, zdravu hranu, zdrav život i kvalitetne domaće proizvode", istakla je Aćimović, koja je potom obišla štandove i razgovarala sa proizvođačima.
Predstavnik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić je ukazao na značaj pčelarstva i na to koliko je truda potrebno da se dođe do kvalitetnog proizvoda i da se on plasira na tržištu. "Savez zato u saradnji sa pčelarskim udruženjima čini napore da stvori pčelarima što bolje uslove za rad", rekao je Miljanić. Podsjetio je da je prije mjesec u Podgorici otvorena Kuća meda, u kojoj se već radi prerada voska, ubrzo će biti montirana oprema za pripremu prihrane pčela, a nada se da će u narednoj godini početi i otkup i pakovanje meda.
IMG 20150808 112525Veliki broj prolaznika – turista  i mještana, zaustavljao se kod štandova 24 izlagača iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.
"Ovaj sajam mnogo pomaže prodaji, jer se brojni posjetioci zaustavljaju da probaju, a potom i da kupe med ili neki proizvod od meda. Pored toga, kroz razgovor sa pčelarima građani mogu mnogo da nauče o proizvodnji i vrijednosti meda", kazao je organizator Sajma, predsjednik Udruženja pčelara Herceg Novog Željko Radman. Istakao je da je Sajam među pčelarima regiona prepoznat kao značajan i zahvalio se Opštini Herceg Novi koja ga jedina finansijski podržava.
Posjetioci mogu da probaju i kupe i domaće maslinovo ulje i sir iz ulja , proizvode članova Udruženja maslinara Boke Kotorske, koji drugu godinu za redom doprinose raznolikosti  sajamske ponude .
Plan je da Sajam traje danas i sjutra, ali ako bude  interesovanja i dobre posjete, organizatori su voljni da ga zatvore tek u ponedeljak.

FaLang translation system by Faboba