grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Herceg-Novi dobio Park Sv Leopolda

  • četvrtak, 14 septembar 2017 15:00

NasParleop14092017Od danas Herceg-Novi konačno ima trajno, dostojanstveno obilježje da je u njemu rođen svetac katoličke crkve koji je osvojio svijet - Sveti Leopold, poručio je predsjednik Opštine Stevan Katić proglašavajući park kraj crkve Sv Antuna Parkom Sv Leopolda.

”Svojim djelovanjem i posvećenošću humanizmu i ekumenizmu, sveti Leopold Mandić svrstao se u red ličnosti čije djelo ima istaknuti međunarodni humanistički značaj. O njegovoj nostalgiji za rodnim krajem svjedoče mnogi zapisi, poput riječi „Moje je srce s onu stranu mora“, istakao je Katić.

Podsjetio je da je Sveti Leopold Mandić rođen u Herceg-Novom 1866. godine, kao i da je park koji dobija ime sveca gradu poklonila Katolička crkva.

”Ponosni smo što kao nova lokalna uprava danas djelimično ispravljamo grešku naših prethodnika i na dostojan način izražavamo poštovanje svecu. Raduje me što se ovo dešava u susret dolasku relikvije – tijela Svetog Leopolda u Herceg-Novi. Dali smo sve od sebe da sjutrašnji događaj pripremimo kako dolikuje i vjerujem da će on proteći na radost svih nas”, kazao je Katić i potom otkrio obilježje sa nazivom parka.

Prisutnima se obratio i kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić, koji je izrazio zahvalnost lokalnoj upravi na inicijativi imenovanja Parka Svetog Leopolda Bogdana Mandića.

”Dostojno je da ova ploča bude kraj masline, jer maslina je znak mira. Neka bude ova maslina, uz našega sveca, uz Svetoga Leopolda Bogdana, mir za sve nas pojedince, mir za naše porodice, mir za čitav Herceg-Novi, mir za sve ljude dobre volje”, poručio je biskup Janjić.

Kako je rekao, maslina simboliše mir i u Starome zavjetu, po kojem je golubica donijela grančicu masline kao znak da je potop završen. U skladu s tim, poželio je da ovih dana svi u sebi osjećaju mir i ponos što nakon 75 godina u obliku relikvije dolazi tijelo Sv Leopolda.

”Sv Leopold je tako poznat svetac, koji ima crkve u Južnoj Americi i u Africi, a pogotovo u Evropi. Neka nam naš Sveti Leopold, svojim dolaskom, donese mir i jedinstvo, koje predstavlja našu snagu”, poručio je biskup Janjić.