grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanični internet portal

Saradnja Opštine sa Fondom PIO i Savezom udruženja penzionera CG na rješavanju stambenih pitanja najstarijih sugrađana

  • srijeda, 10 jul 2019 15:56

Sastanak 10072019Opština Herceg Novi predano radi na definisanju lokacije za izgradnju zgrada za rješavanje stambenih pitanja penzionera, a u tom projektu će imati podršku Fonda PIO Crne Gore i saradnju Saveza udruženja penzionera Crne Gore, zaključeno je na današnjem sastanku u Kabinetu predsjednika Opštine.

Poboljšanje statusa i uslova za život penzionera u Herceg Novom je zajednički interes lokalne uprave, Fonda i Saveza, poručeno je tokom razgovora predsjednika Opštine Stevana Katića sa direktorom Fonda PIO Dušanom Perovićem i predsjednikom nacionalnog Saveza udruženja penzionera Brankom Vešovićem. Sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja penzionera Herceg Novi, na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Radulovićem, sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić, potpredsjednica Skupštine opštine Dragana Stanišić i savjetnica Predsjednika Tamara Vujović.

Rješavanje stambenog pitanja prepoznato je kao ključni problem novskih penzionera. Predstavnici lokalne uprave informisali su da postoje tri predloga lokacije, za koje su traženi urbanističko-tehnički uslovi, kako bi se vidjelo da li je moguća izgradnja objekata za kolektivno stanovanje koji će zadovoljiti aktuelne potrebe. Nakon toga, biće moguće odrediti lokaciju, te krenuti u dalju proceduru i odrediti model po kojem bi projekat bio realizovan.

Fond PIO će podržati ovu inicijativu hercegnovske lokalne uprave, po modelu koji je ranije primijenjen u drugim crnogorskim gradovima, kazao je direktor Perović i poručio da su na raspolaganju za saradnju u cilju poboljšanja uslova za stanovanje i život najstarijih sugrađana.

Predstavnici Udruženja penzionera Herceg Novi istakli su da imaju veoma dobar odnos sa lokalnom upravom, koja na različite načine pomaže ovu kategoriju stanovništva – obezbjeđivanjem usluga gerontodomaćica kroz projekat „Njega starih lica“, besplatnim kartama za javni prevoz za najugroženije penzionere, plaćanjem zakupa prostorija za rad udruženja. Posebno je važna činjenica da je Udruženje penzionera po prvi put prepoznato kao posebna stavka u Budžetu Opštine, što pokazuje ozbiljan i odgovoran pristup.
Poručili su da je stambeno jedno od najvažnijih pitanja, jer, prema poslednjoj anketi,  87 penzionera nema sopstveni krov nad glavom, te izrazili nadu da će lokacija za izgradnju stanova uskoro biti definisana.
Osim toga, novski penzioneri su kao posebno važno istakli pitanje opstanka i stabilnog funkcionisanja Bolnice Meljine, ističući zabrinutost u vezi sa rješavanjem statusa ove ustanove koja je neophodna za adekvatnu zdravstvenu zaštitu svih građana Herceg Novog.