grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Novski azil za pse dobio dvadeset novih kućica

  • utorak, 26 novembar 2019 18:15

nasAzil26112019Pred najhladniji period godine u novski azil za napuštene pse stiglo je dvadeset novih kućica, koje su već u upotrebi. Kućice za sklonište na Dizdarici obezbijedila je Opština Herceg Novi, koja zajedno sa preduzećem „Čistoća“ i volonterima radi na unapređenju uslova za zbrinjavanje pasa u ovom objektu.

Da je kupovina kućica bila neophodna i važna, te koliko su one doprinijele poboljšanju tretmana životinja, uvjerio se danas predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, koji je sa saradnicima obišao Azil. On je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je realizovan posao nabavke, montaže i postavljanja kućica, kao i funkcionisanjem Azila.

Saradnja lokalne uprave i „Čistoće“ sa volonterima dobar je put za prepoznavanje potreba i nastavak poboljšanja uslova u Azilu, kazao je Katić. Kako je istakao, lokalna uprava je u nacrt Budžet za 2020. godinu uvrstila i sredstva za rad Azila, prepoznajući da je ovaj objekat potreba grada i da je važno obezbijediti dobre uslove za zbrinjavanje napuštenih životinja.

On se zahvalio sugrađanima koji su udomili pse, kao i onima koji svojim donacijama značajno pomažu snabdijevanje Azila. Pozvao je sve koji žele ljubimca da obiđu Azil i nađu sebi novog prijatelja.

Direktor „Čistoće“ Vladimir Arsić istakao je da su kućice dobrodošle, naročito pred zimu. Kako je informisao, vrijednost ove nabavke je oko tri hiljade eura, a nakon nje je stigao i pijesak kojim će biti zastrt prostor za kretanje pasa. U Azil su trenutno smještena 84 psa, a poslove prikupljanja, smještaja i brige o životinjama obavlja pet zaposlenih.

Arsić ističe da su troškovi rada Azila prilični, oni iznose između pet i šest hiljada eura mjesečno. Funkcionisanje značajno olakšava pomoć građana, fizičkih i privrednih lica, kaže Arsić i posebno se zahvaljuje preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ i anonimnim donatorima na većoj količini hrane koju tokom mjeseca doniraju.

Direktor dodaje da je još jedan trošak nadoknada za korišćenje objekta u vrijednosti od 222 eura mjesečno, koju „Čistoća“ plaća Ministarstvu odbrane kao vlasniku prostora. Kako dodaje, uložena su i značajna sredstva u adaptaciju ovih prostorija, za šta od Ministarstva nisu uspjeli da dobiju refundaciju sredstva.

Rad Azila trenutno pomaže pet registrovanih volontera. Jedna od njih, volonterka Jasna Čavić kazala je da nastoje da obezbijede različite donacije u hrani i opremi, ali i da promovišu udomljavanje pasa. Ona smatra da je potrebno olakšati procedure prilikom posjeta azilu, te da bi volonterizam u Herceg Novom trebalo da bude na višem nivou.