grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Ambasador Maslenikov: Herceg Novi centar ruske kulture u Crnoj Gori

  • ponedjeljak, 17 februar 2020 10:20

AmbRusNSLAmbasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov boravio je proteklog vikenda u prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom Stevanom Katićem i saradnicima razgovarao o ostvarenoj saradnji Herceg Novog i gradova Ribinsk i Sankt Peterburg tokom prethodne godine, kao i o potencijalima proširenja te saradnje, kako na kulturnom tako i na ekonomskom polju.

Ambasador Maslenikov zahvalio je predsjedniku Katiću na ostvarenim naporima da Herceg Novi postane centar ruske kulture u Crnoj Gori, a Ambasada Ruske Federacije će i ubuduće pružiti podršku i pomoć u povezivanju dva naroda i ruskih gradova sa Herceg Novim.

AmbRus

Sastanku je prisustvovala i delegacija Ribinska, sa kojim naš grad ima Sporazum o saradnji još od 2018. godine. Zamjenica gradonačelnika za socijalna pitanja Natalija Šuldina, predstavnik administracije i savjetnik gradonačelnika Ribinska za međunarodne odnose i istoriju Dmitrij Hristenko, pomoćnica gradonačelnika Irina Karpova, pozvali su rukovodstvo našeg grada da prisustvuju obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja u tom gradu.
Takođe, delegacija Ribinska uputila je predsjedniku Katiću i saradnicima pohvale za organizaciju i saradnju na polju kulture i umjetnosti, posebno uzimajući u obzir da je ta saradnja obuhvatila rad kulturnih i umjetničkih kolektiva oba grada i razmjenu iskustava. Tim povodom, predstavnici Ribinska ponudili su učešće njihovog folklornog ansambla „Karusel“, koji u Rusiji imaju status „počasnog kolektiva narodne umjetnosti“ , na nekoj od manifestacija koje se tokom godine održavaju u Herceg Novom.
Pored kulturnih dešavanja na ovogodišnjem Prazniku mimoze, ali i tokom cijele godine, predsjednik Katić se osvrnuo i na činjenicu da u Herceg Novi dolazi sve više gostiju, turista i investitora iz Rusije, čime se dodatno učvršćuje viševjekovna spona dva naroda.
Ispred Opštine Herceg Novi, sastanku su prisustvovali i šef Kabineta predsjednika Opštine Dragana Stanišić, Glavni gradski administrator Nenad Đorđević, savjetnica predsjednika Tamara Vujović i direktorica JUK „Herceg fest“ Gordana Porobić Krcunović.