grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Ambasador Dmohovski: Da saradnja Herceg-Novog i Lobeca bude primjer i drugima

  • petak, 28 februar 2020 17:42

Nas28022020Ambasador Republike Poljske u Crnoj Gori Artur Dmohovski posjetio je danas Opštinu Herceg-Novi, gdje je sa predsjednikom Stevanom Katićem i saradnicima razgovarao o već ostvarenoj saradnji na polju kulture i mogućnostima za njenim proširenjem, kao i načinima povećanja broja poljskih turista u našem gradu.

Sa ambasadorom su danas bili i direktor Doma kulture i dirigent omladinskog pleh orkestra iz Lobeca Darijuš Leđon i profesor Univerziteta u Šćećinu, urednik Radija Šćećin, punomoćnik predsjednika Zapadnopomorskog vojvodstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Bogdan Matlavski.

Ambasador Dmohovski je istakao da je saradnja Herceg Novog i Lobeca, istaknuta kroz učešće orkestra iz tog grada u ovogodišnjem i prošlogodišnjem Prazniku mimoze, ali i učešćem hercegnovske Gradske muzike u međunarodnoj radionici za mlade održanoj u Babenhauzenu sredinom prošle godine, dobar primjer osnaživanja kulturoloških veza i funkcionisanja evropskih integracija.

Podsjetićemo da je Gradska muzika Herceg Novi učestvovala na takmičenju duvačkih orkestara Evrope u Poljskoj 2018. godine, osvojivši drugo mjesto. Dobar rezultat zapao je za oko Leđonu i žiriju, među kojima su bili članovi iz Njemačke. Tada je stvorena spona između našeg grada i Lobeca, koja je omogućila mladim članovima Gradske muzike priliku za sticanjem međunarodnog iskustva na višem nivou učešćem u radionici u Babenhauzenu sredinom prošle godine.

Ambasador Dmohovski je istakao svestranost poljskih turista, uz konstataciju da nisu zainteresovani samo za turističku posjetu primorskom pojasu Crne Gore, već i kulturno-istorijskim spomenicima i kontinentalnom dijelu naše zemlje.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić iskazao je saglasnost sa stavom da saradnja Lobeca i Herceg Novog može biti dobar primjer saradnje drugim gradovima regiona i Evrope, a naglasio je i da je tokom 2019. godine zabilježeno preko 70 hiljada noćenja poljskih turista u Herceg Novom, čime zauzimaju četvrto mjesto po broju noćenja, odmah nakon gostiju iz Srbije, Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine.

-Zadovoljni smo ovim trendom, ali i najavama uvećanja broja dolazaka poljskih turista u godinama pred nama, kazao je Katić.

Savjetnici predsjednika Tamara Vujović i Jovan Subotić, kao i direktorica JUK „Herceg fest“ Gordana Porobić Krcunović istakli su više mogućnosti za buduću saradnju na polju kulture, a goste iz Poljske uputili u društveni život grada i velike investicije koje se sada sprovode u Herceg Novom, kao i one koje tek treba da otpočnu na poluostrvu Luštica i drugim atraktivnim lokacijama.