grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Održan sastanak Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje na temu korona virusa: Mjerama prevencije zaštitite sebe i druge

  • petak, 06 mart 2020 12:52

TimzaZiSNSLImajući u vidu potencijalnu ugroženost od pojave i širenja korona virusa, juče je u zgradi Opštine Herceg Novi održan sastanak Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje, kojim je predsjedavao predsjednik Opštine Stevan Katić.

Na sastanku je analizirana trenutna situacija i konstatovano da na teritoriji opštine Herceg Novom nema potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, a pod nadzorom je 17 osoba koje su u prethodnom periodu putovale u ugrožena područja (Kina, Japan, Južna Koreja, Singapur, Italija).
Kako se moglo čuti, trenutno je u Crnoj Gori situacija stabilna i nema mjesta panici, ali je od presudnog značaja da građani zaštite sebe i druge tako što će se pridržavati smjernica i uputstava javno-zdravstvenih vlasti, posebno prilikom putovanja u inostranstvo.
Građani bez prijeke potrebe ne bi trebalo da putuju u pogođena područja gdje je već uspostavljena cirkluacija virusa i treba da se pridržavaju opštih mjera prevencije virusnih infekcija, apeluje Opštinski tim za zaštitu i spasavanje.
Ukoliko ste građanin koji je doputovao iz pogođenih područja, a na granici niste dobili rješenje sanitarnog inspektora, iz Tima apeluju da pozovete Epidemiološku službu kako biste dobili dalja uputstva o postupanju. Epidemiološka služba je u pripravnosti 24 sata i možete je kontaktirati pozivom na brojeve telefona 031 342 952 ili 067 072 068.
Ako ste građanin koji je posjetio pogođena područja i imate respiratorne tegobe važno je da ne dolazite u Dom zdravlja, već da se telefonom javite Epidemiološkoj službi koja je nadležna da se pobrine za dalji nadzor i liječenje.
Građani koji osjete respiratorne tegobe, a nisu bili u pogođenim područjima niti u kontaktu sa osobama koje su posjetile ugrožena područja, upućuju se na uobičajeni postupak pregleda i liječenja u Domu zdravlja.
Sve osobe treba da se pridržavaju jednostavnih pravila higijene ruku i respiratorne higijene, koja su istovremeno i mjere prevencije oboliijevanja od gripa i čitavog niza drugih respiratornih bolesti. Više o mjerama prevencije i savjetima Instituta za javno zdravlje Crne Gore pročitajte ovdje: https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/web.repository/ijzcg-media/files/1583088665-savjeti-za-opstu-populaciju.pdf
Na sastanku je zaključeno da će Opštinski tim za zaštitu i spasavanje održavati komunikaciju i koordinisano djelovati u narednom periodu, u cilju praćenja situacije i sprovođenja preventivnih mjera i aktivnosti na suzbijanju eventualne pojave i širenja korona virusa.