grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Poruka predsjednika Katića: Budimo solidarni i staloženi, ostanimo doma

  • srijeda, 18 mart 2020 15:34

Katic031820Poštovani građani,

Cijeli svijet se ovih dana našao u ozbiljnoj situaciji izazvanoj pojavom novog koronavirusa, sa kojom se suočava i naš grad. U Crnoj Gori sinoć su potvrđena dva pozitivna slučaja infekcije novim virusom, tri mjeseca nakon prve njegove pojave u Kini.

Do samo prije neki dan to su bile za nas udaljene vijesti i „tuđe brige“. Sada je taj problem zakucao na naša vrata. U ovakvim vremenima moramo biti organizovani, složni i efikasni. Kao predsjednik svih građana Herceg Novog imao sam potrebu da vam se obratim i zamolim za vašu punu pažnju.

Kao što svi možete vidjeti, obavezne mjere koje donosi Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti su svakim danom sve rigoroznije, ali su potrebne i svrsishodne.
Pozivam građane da se strogo pridržavaju obaveznih mjera i datih preporuka, jer su sve one u cilju zaštite javnog zdravlja.
Kao što svi vidimo i osjećamo, zatvaranje škola i obrazovnih ustanova, stopiranje javnog prevoza, samoizolacija za povratnike iz inostranstva – mjere su koje pogađaju svakog od nas, posredno ili neposredno. U isto vrijeme nas i štite od moguće zaraze.
Zdravlje naših sugrađana je najvažnjiji zadatak svih nas. Od našeg ponašanja zavisi koliko ćemo svi zajedno pomoći zdravstvenim radnicima i sistemu da se izbori sa koronavirusom.
Zato apelujem na građane starije od 65 godina da ne napuštaju svoje domove. Za njih to mogu učini mlađi članovi domaćinstva i dobre komšije, nevladine organizacije i pojedinci. Time se pokazuje humanost, solidarnost i briga za ugrožene.
Apelujem i na naše mlađe sugrađane i radnike, da održavaju socijalnu distancu na svojim radnim mjestima, da vode računa o higijeni ruku i radnog prostora, a sve kako bi zaštitili sebe i druge.
Što se tiče Opštine Herceg Novi, obezbijeđen je proces rada. Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora i Služba zaštite i spašavanja rade u punom kapacitetu.
Takođe, formiran je Opštinski tim koji će sagledavati situaciju i organizovati aktivnosti. Tim će pravovremeno i na istinit način informisati građane o aktuelnoj situaciji na sajtu Opštine, fejsbuk stranici i putem medija.
Nema mjesta za paniku. Uvjeravam vas da ćemo poštujući sve propisane mjere ovaj izazov lakše savladati. Budimo solidarni, staloženi i kooperativni.
Naš narod je uspijevao tokom istorije da prebrodi mnogo veće izazove. Ne sumnjam da će tako biti i ovog puta. Imamo nevidljivog neprijatelja, ali i mnogo vidljivih vrijednosti i vrlina.
Zato, ostani doma.

PREDSJEDNIK OPŠTINE
Stevan Katić