grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Treći sastanak Opštinskog tima za vanredne situacije: Zabilježen prvi slučaj zaraze korona virusom, za karantin određena lokacija I faze Instituta Igalo

  • petak, 20 mart 2020 18:39

vanrednaU Velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi danas je održan treći sastanak Opštinskog tima za vanredne situacije, na temu koronavirusa, kojem su prisustvovali predstavnici organa lokalne samouprave, državnih organa, zdravstvenih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Opština. Sastankom je predsjedavao predsjednik Opštine, Stevan Katić.

Epidemiološkinja Doma zdravlja dr Stefa Glušac informisala je Opštinski tim  da je u našem gradu sinoć potvrđen prvi slučaj zaraze korona virusom. Radi se o ženskoj osobi, starosti 64 godine, koja živi sama. Naša sugrađanka je došla iz zemlje regiona za koju u trenutku prelaska granice nije postojala naredba o samoizolaciji.
Nakon potvrde, sanitetskim vozilom je prevezena do infektivnog odjeljenja KBC Podgorica. Hospitalizovana je zbog epidemioloških okolnosti (živi sama i jedan je od prvih pozitivnih slučajeva) i u stabilnom je stanju. Identifikovani su svi sa kojima je zaražena stupila u kontakt, nakon čega im je određena mjera samoizolacije na 14 dana.
U samoizolaciji i pod mjerama sanitarnog nadzora se trenutno nalazi 335 osoba iz Herceg Novog, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova će zajedno za Sanitarnom službom vršiti u narednom periodu intenzivniju kontrolu poštovanja izrečenih mjera samoizolacije. Protiv onih koji ih ne pridržavaju, biće pokrenut krivični postupak zvog ugrožavanja sopstvenog zdravlja i zdravlja drugih.
Opštinski tim za vanredne situacije upoznat je sa odlukom Ministarstva zdravlja da za karantin bude određena lokacija I faze Instituta Igalo. Ukoliko za tim bude potrebe, na raspolaganju će biti i hoteli „Play“ i „Lighthouse“ u Igalu, koje je Opštinski tim za vanredne situacije i ranije odredio kao moguće.
vanredna01U Institutu za javno zdravlje danas je otvoren Call Centar, a jedinstveni besplatni SOS broj 1616, namijenjen je svima koji sumnjaju da su bili izloženi zarazi novim koronavirusom, ili imaju simptome koji ukazuju na zaraženost. Linija 1616 biće otvorena svakog dana od 08h do 23h. Od 23h do 08h pozive će primati služba Hitne pomoći.
Na sastanku je konstatovano da će opštinska komunalna preduzeća, koja su već počela sa pranjem ulica, nastaviti sa dezinfekcijom svih javnih površina, nad kojima će Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora u narednom periodu sprovoditi pojačani nadzor. Predsjednicima skupština stanara će biti dostavljeno detaljno uputstvo kako da izvrše dezinfekciju ulaza, zajedničkih djelova stambenih zgrada i liftova.
Članovi Opštinskog tima za vanredne situacije su danas detaljnije upoznati sa odlukom lokalne samouprave o organizovanju volontera zaposlenih u Opštini Herceg Novi i preduzećima čiji je osnivač Opština, koji će u saradnji sa Crvenim krstom raditi na pomoći u dostavi životnih namirnica i ljekova osobama starije dobi i zdravstveno ugroženima.
Opštinskim tim za vanredne situacije i ovog puta poziva sve građane Herceg Novog da se strogo pridržavaju naredbi, uputstava i preporuka, kako bi zaštitili svoje zdravlje i zdravlje drugih, ali i da se istinito i pravovremeno informišu na relevantnim adresama, sajtu Opštine Herceg Novi, Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja i  Svjetske zdravstvene organizacije.