grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Opština Herceg-Novi i NVO ”Naša akcija” zajedno u projektu: Jačanje svijesti o upravljanju otpadom i uključivanje mladih

  • ponedjeljak, 15 jun 2020 15:33

PobKat15062020Opština Herceg Novi i nevladina organizacija “Naša akcija“ od danas i zvanično sarađuju na projektu “YOUth Drive – Program za jačanje svijesti o pravilnom upravljanju otpadom i osnaživanje donosilaca odluka za preduzimanje akcija”.

Sporazum o saradnji potpisali su predsjednik Opštine Stevan Katić i voditeljica projekta Patricija Pobrić, koji su tim povodom razgovarali o aktivnostima na samom projektu i benefitima koje donosi partnerstvo lokalne uprave i nevladinog sektora.

Herceg Novi će zahvaljujući ovom projektu dobiti osam kontejnera i sabirne kante za elektronski otpad, koje će biti uručene preduzeću “Čistoća”. Osim toga, biće organizovane edukativne aktivnosti za mlade.

Sastanku su, pored Katića i Pobrić, prisustvovali potpredsjednica Opštine Danijela Đurović, šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju Simonida Kordić i direktor preduzeća ”Čistoća” Vladimir Arsić.

Prisutni su izrazili zadovoljstvo uspostavljenim partnerstvom, koje je zasnovano na zajedničkim ciljevima u oblasti ekologije, jačanja aktivizma i volonterizma mladih.

Sast15052020“Opština Herceg Novi je prepoznata kao pouzdan partner, obzirom da imamo veliki broj projekata koji se finansiraju iz IPA fondova”, kazao je Katić. On je ocijenio da se radi o značajnom projektu za naš grad i zahvalio se nevladinoj organizaciji “Naša akcija” što je inicirala saradnju.

“Cilj je osnaživanje lokalne zajednice na temu pravilnog odlaganja otpada i podrška lokalnoj zajednici u poboljšanju odlaganja otpada”, istakla je Pobrić nakon sastanka.

Sporazumom je definisano da će Opština Herceg Novi učestvovati u projektnim aktivnostima u toku ove i naredne godine, koje doprinose razvoju društvene zajednice i jačanju svijesti građana, prije svega mladih, o važnosti pravilnog upravljanja otpadom.

Projekat “YOUth Drive” čiji nosilac je NVO “Naša akcija” većim dijelom je sufinansiran od strane Evropske komisije, a odobren je po pozivu “EuropeAid” u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Projekat se realizuje u tri grada Boke – Herceg Novom, Kotoru i Tivtu, kao i opštinama Grude, Ljubuški, Posušje i Široki Brijeg u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta je 279.200 eura.