grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Ponovo prekinuta sjednica SOHN zbog situacije u Budvi: predsjednik Katić poručio da Herceg Novi ne može ignorisati brutalnost državne vlasti

  • četvrtak, 25 jun 2020 16:16

SOHN25062020Nakon višesatne burne rasprave odbornika hercegnovskog parlamenta na temu situacije u Budvi, ali i drugim gradovima Crne Gore, predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Nikola Samardžić prekinuo je 13. redovnu sjednicu, te nastavak iste zakazao za četvrtak, 2. jula, sa početkom u 09.30 časova.

Samardžić je nakon prvih pola sata sjednice dao pauzu, pošto su odbornici DPS-a izašli iz odborničkih klupa i napustili salu. Nastavak sjednice protekao je uz prisustvo i učešće u diskusiji odbornika i vlasti i opozicije.

Kako je na kraju rasprave poručio predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, u ambijentu kakav trenutno vlada u državi, u kojem su povrijeđeni i pravo i pravda, nema uslova za održavanje sjednice lokalnog parlamenta.

-Ne možemo mi ravnodušno posmatrati sve ono što se dešava danas u Crnoj Gori. Ne možemo se neodgovorno ponijeti prema svemu onome kada vidimo kako i na koji način je zdravlje naših kolega i poslanika ugroženo upotrebom hemijskih sredstava i biber sprejeva, na najbrutalniji način od strane policije Crne Gore. Siguran sam da nakon ovoga što je bilo u Crnoj Gori prethodne sedmice, više ništa ne može i neće biti isto. Bez obzira na to ko smo i šta smo i koja je kultura Novljana, ali je ovdje prethodnih dana definitivno pređena granica dobrog ukusa, gdje se ukazala sva brutalnost ove vlasti, koja radi šta radi punih 30 godina, kazao je Katić.

On je sa indignacijom odbacio teze koje su plasirali odbornici lokalne opozicije, a u vezi sa situacijom u Budvi, koji su insinuirali da članovi rukovdstva Opštine Budva privređuju mimo zakonskih okvira.

-Svi dobro znamo ko to radi poslednjih godina. Znamo ko to radi, koji su ministri, koji su članovi Vlade ti koji se nazivaju „ministri od 10 odsto“. Znamo da imate situacija i danas u Herceg Novom i u Boki Kotorskoj gdje djeca od određenih ministara i oni isti imaju određene procente u tim kompanijama. I onda se dođe do toga da se pošteni narod i legitimno izabrani predstavnici grada Budve, na ovakav način dovode u neki negativan kontekst, napomenuo je Katić.

On je naglasio da je došlo do potpunog nedostatka povjerenja u intitucije države, u policiju, pravosuđe i sudstvo.

-Znamo kako i na koji način oni rade i kako su sve ovo vrijeme unazad u funkciji isključivo jedne partije. To vam govore činjenice i podaci međunarodne zajednice koja vas upozorava da to tako više ne može, kazao je Katić, a zatim i dodao:

-Govorite o povjerenju i dijalogu? Sve ste ovo vi izazvali, odnosno vaši pretpostavljeni. Vaša je vlast ta ta koja je napravila što je napravila, političkom korupcijom došlo je do čega je došlo u Budvi. Nije opozicija više kriva, nego opozicija više neće dopustiti da to prolazi kao što je prolazilo do sada. Prolazilo vam je lako u Nikšiću, u Andrijevici, u Podgorici. Smetaju vam i litije – vi ste ti koji niste željeli dijalog, koji ste preko noći u 2 sata ujutro usvojili taj zakon da biste napravili sve ovo što ste napravili u Crnoj Gori, i što imate ovakav otklon od strane crkve i ovoliko naroda, poručio je Katić.

Naglasio je i da poštovanje na koje se poziva lokalna opozicija, a koje bi na neki način trebalo dovesti do dijaloga – više nije realno, jer sve ono što je bio pokušaj dogovora, izigrano je od strane zvanične vlasti u Crnoj Gori.

U raspravi su još ispred Opštine Herceg Novi učestvovali i potpredsjednici Danijela Đurović i Miloš Konjević.

-Vi ste pogazili Ustav, vi ste ti koji pravite haos u Budvi i cijeloj Crnoj Gori. Vi ste pošast koja uništava ovu državu. Došli smo u situaciju da opozicija brani državu, kazala je Đurović.

Konjević je istakao da događaji u Budvi predstavljaju veliku sramotu.

-Znaju svi šta sam ja prošao od 2012. kada sam bio u istoj situaciji kao onaj nesretnik u Budvi, ali to u Herceg Novom nije prošlo. Vi koji ste u DPS-u ste lojalni za sebe i svoje džepove. Navedite barem jedan primjer da mi ne poštujemo državu. Ono što su radili para-policijske snage sinoć je sramota, zaključio je Konjević.