PredavanjeNSL070324Поводом обиљежавања Међународног дана жена – Осмог марта, Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу данас је организовао предавање „Репродуктивно здравље жена” којем су присуствовали ученици СМШ „Иван Горан Ковачић”.

Предавање је одржала специјалиста гинекологије и акушерства, др Ана Џакула Досковић.
Едукација овог типа је дио акционог плана за постизање родне равноправности у општини Херцег Нови, а једна од приоритетних активности заштите и унапријеђења здравља жена је превенција оболијевања репродуктивних органа. Брига о репродуктивном здрављу је нарочито важна у периоду младалаштва када се дешавају крупне промјене у психофизичком функционисању организма, истакла је савјетница за родну равноправност у надлежном секретаријату, Бранка Грубор Божовић.
„Битно је да едукација и информацје стижу од стручних лица, без примјеса лоше традиције и предрасуда. Знање је неопходно како би млади, а прије свега дјевојке, одољели разним искушењима у току младости, чије посљедице могу оставити трага за читав живот. Неопходно је да свака особа упозна себе и своје тијело и промјене које се дешавају током раста и сазријевања. Из тих разлога потребна су основна предзнања из медицине, односно начина заштите и превенције репродуктивних органа“, казала је Грубор Божовић и додала да су редовне љекраске контроле дио обавезе према себи и сопственом здрављу.
„Само предавање је конципирано тако да се ђаци упознају се темом женских репродуктивних органа, неким битним догађајима у женском репродуктивном здрављу, али и темом интимне његе и хигијене, затим када и из којих разлога је неопходно да свака дјевојка посјети гинеколога, како изгледа гинеколошки преглед и који су најчешћи проблеми због којих ће се било која дјевојка или жена јавити гинекологу. Неки од тих проблема, односно савјети и сугестије који су јој потребни јесу везани за први интимни однос, полно преносиве болести и контрацепцију“, истакла је др Џакула Досковић у уводној ријечи.
Презентација је била прилика и да ученици поставе докторици питања анонимно, а велику захвалност је Грубор Божовић упутила директорици СМШ „Иван Горан Ковачић“ Љиљани Карановић, као и Дому здравља Херцег Нови.