grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

36. међународни фестивал Дани музике: Класика и елеганција

Dani muzike pressМеђународни фестивал Дани музике биће свечано отворен сјутра вече на тврђави Форте Маре концертом камерног оркестра Аморосо.

Ово, 36. издање фестивала понудиће публици од 10. до 20. јула седам концерата на четири локације, а под слоганом „Класика и елеганција“.

 „Дани музике су фестивал рођен и одњегован у медитеранској љепоти и љубави, који својим трајањем и рејтингом доказује и показује да је постао културна потреба не само нашега краја, већ и много шире“, поручила је предсједница Умјетничког савјета фестивала Милена Лучић на данашњој конференцији за новинаре. Како је додала, Дани музике су постали традиција и својеврсна туристичка промоција, на задовољство организатора и публике која их прати и воли.
Лучић се захвалила покровитељима, партнерима и организационом тим фестивала, посебно истичући допринос маестра Бориса Краљевића који, како каже, захваљујући свом међународном угледу у Херцег Нови доводи умјетнике високог рејтинга из разних крајева свијета.

koncertni program festivalaПрограм 36. Дана музике представио је маестро Борис Краљевић, умјетнички директор и селектор фестивала.
„Поред концепта камерене музике који је добро прихваћен и вољен од наше фестивалске публике, програм смо овог пута обогатили са три интересантна реситала за клавир соло...Програм је врло интересантан и тим што када се чини да се жанровски преклапа, он је репертоарски потпуно другачији, па ћемо имати три квартета који свирају потпуно различит репертоар“, рекао је Краљевић.
Он је подсјетио да је прошле године Дворана Парк добила нови клавир, који је до сада добио све комплименте извођача, што ће засигурно утицати да планирани реситали буду по укусу љубитеља умјетничке музике. Клавир је набављен захваљујући доприносу Општине Херцег Нови, компаније ОХМ мамула и донацијама умјетника који су се одрекли хонорара.

Дани музике су први у низу љетњих фестивала у Херцег Новом које подржава град домаћин. У име Општине, као генералног спонзора, присутнима се обратила савјетница Предсједника Тамара Вујовић, истичући значај овог фестивала за град који је препознат по културном туризму. Како је казала, тим на челу са маестром Краљевићем предано осмишљава и организује интернационалне Дане музике, чиме су завриједили подршку локалне управе.
„Радују нас концерти на отвореном, та прилика да ће ове године, као и некада раније, фестивал изаћи из затвореног простора и публика имати прилику да ужива у симбиози коју пружају диван амбијент и маестрално музицирање“, казала је Вујовић осврћући се на чињеницу да ће овог јула поред сцене Дворане Парк концерти бити изведени на тврђави Форте Маре, у башти Градског музеја и на Тргу од музике (Тргу Мића Павловића).
Она је изразила задовољство што Дани музике и ове године доводе умјетнике из различитих држава, као и због наставка сарадње са Културним центром „Yунус Емре“, која је започета на овогодишњем, 50. Празнику мимозе.

Генерални покровитељ 36. Међународног фестивала Дани музике је Општина Херцег Нови, покровитељ је Министарство културе, а продуцент Јавна установа културе „Херцег Фест“. Партнери овогодишњег фестивала су Јавна установа „Музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“, Школа за основно музичко образовање Херцег Нови и Турски културни центар „Yунус Емре“ из Подгорице, као и Институт „Др Симо Милошевић“ и хотел „Сун Ресорт“.
Улаз на концерт на Тргу од музике 13. јула је бесплатан. За сва друга извођења улазнице по цијени од 2 еура можете купити на благајни Дворане Парк од 09 до 12 и од 19 до 21:30 сати.

Програм 36. Међународног фестивала Дани музике

Сриједа, 10. јул 2019, тврђава Форте Маре, 21:30х
Камерни оркестар АМОРОСО (Србија)
програм: Вивалди, Бацх, Мозарт, Руттер

Петак, 12. јул 2019, Дворана Парк, 21:30х
Квартет КАМЕРНА БАНДА (Србија)
програм: савремени српски композитори

Субота, 13. јул 2019,  Трг од музике – Стари град, 21:30х
Гудачки квартет ЦРИСАНТЕМ (Турска)
програм: Хаyдн, Барток, Öçал, Караев

Недеља, 14. јул 2019, Дворана Парк, 21:30х
Александар Тутунов, клавир  (Русија-САД)
програм: Бацх, Брахмс, Беетховен, Глинка, Прокофиев

Сриједа, 17. јул 2019, башта Градског музеја “Мирко Комненовић”, 21:30х
ЗАГРЕБАЧКИ КВАРТЕТ (Хрватска)
програм: Беетховен, Равел

Четвртак, 18. јул 2019, Дворана Парк, 21:30х
Ацадемиа Мусица – три генерације пијаниста (Босна и Херцеговина)
програм: Лисзт, Беетховен, Дебуссy, Цхопин

Субота, 20. јул 2019, Дворана Парк, 21:30х
Борис Краљевић, клавир (Црна Гора – Сингапур)
програм: Сцхуберт

testimonials icon

 Ваше мишљење нам је важно!

 vodic
Водич кроз поступке

 

zahtjev i orasci simbol
    Захтјеви и обрасци

 

konkursi

 Огласи и конкурси