NAslovna27072023a

Претходних дана уочено је појачано уништавање јавних површина на локацијама на којима се налазе контејнери због неправилног одлагања искориштеног јестивог уља из угоститељских објеката. Масне мрље на асфалту резултат су неодговорног и некултурног понашања појединаца који, осим што не поштују комунални ред и закон, показују небригу за изглед свог града и безбједност пјешака и возила.

Општина Херцег-Нови и предузеће “Чистоћа” апелују на све угоститеље да искориштено јестиво уље не одлажу у контејнере, нити у њиховој близини. Радници предузећа “Чистоћа” сваког дана вриједно изгарају како би наш град био љепши, уређенији и чистији, а уљане мрље које настају овим путем изузетно руже слику херцегновских улица.

Неправилно одлагање искориштеног јестивог уља изазива многобројне проблеме како за биљни и животињски свијет, водоводну мрежу, загађује море, а такође нарушава слику чистог и уредног града јер се уље неријетко проспе при пражњењу контејнера, што може да изазове додатне проблеме како за саобраћај, тако и за пјешаке.

Локална самоуправа и комуналне службе имају разумијевања за повећан обим посла угоститеља у овом периоду. Овај акутни проблем не морамо ријешавати казненом политиком, већ сви заједно можемо допринијети да здравом комуникацијом, сарадњом и жељом наш Херцег Нови буде чист град, те овај проблем премостимо на најбољи могући начин - на задовољство свих грађана и гостију.

Члан 52а Закона о управљању отпадом:

-Забрањено је испуштање отпадних јестивих уља и масти, које настају припремом хране у угоститељским, туристичким и другим сличним објектима са више од 20 сједећих мјеста, у канализациону мрежу и контејнере, односно посуде за сакупљање отпада, на јавне површине и земљиште и/или у земљиште и воде.

-Ималац отпадног јестивог уља и масти из става 1 овог члана дужан је да отпадна јестива уља и масти сакупља одвојено од других врста отпада.

-Ималац отпадног уља из става 2 овог члана дужан је да сакупљене количине отпадног јестивог уља и масти преда привредном друштву или предузетнику који је уписан у регистар сакупљача, односно превозника отпада или који има дозволу за прераду и/или збрињавање отпада.

У Херцег-Новом дозволу за збрињавање ове врсте отпада има Д.О.О."Чистоћа" Херцег-Нови. Сваки привредни субјекат који у својој дјелатности има послуживање хране обавезан је да потпише уговор са Чистоћом везано за одлагање искориштеног јестивог уља.

Уља се могу одложити сваког дана у Рециклажном дворишту у Мељинама од 07:00 до 19:00h. Такође, у наредном периоду ће бити појачана контрола Комуналне инспекције по објектима да би се провјерило да ли имају склопљен уговор са Чистоћом и да ли га поштују.