grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

У дворани Парк отворена изложба идејно архитектонских рјешења панорамског лифта

pan liftСиноћ је у фоајеу дворане Парк отворена изложба радова пристиглих на јавни конкурс за израду идејног архитектонског рјешења пјешачке комуникације-панорамског лифта од Шеталишта пет Даница до дворане Парк у Херцег-Новом.

girls youth nike high tops shoes Light Smoke Grey

Изложбу, чију поставку чини 16 радова, је организовала Агенција за изградњу и развој Херцег-Новог која је у саардњи са Општином и приватним инвеститором Веселином Паспаљем расписала јавни конкурс за идејно рјешење.

pan liftПредсједница жирија архитекта Снежана Дуловић је отварајући  изложбу истакла да је локација на којој се будући лифт предвиђа изузетно важна и осјетљива јер се налази у најстаријем дјелу обале Херцег-Новог у непосредној близини тврђаве Форте Маре и чувеног Шквера. Будућа структура лифта битно ће утицати на традиционалну силуету града, па је рјешење које ће бити реализовано од посебне важности у смислу толерантности и унапређења вриједности локације. Истовремено оно не би смјело да  представља повод отпора шире друштвене заједнице према промјени – рекла је архитекта Дуловић и оцјенила да  писпјели радови ипак стварају услове да се градска обала  догради на квалитетан начин. Издвојила су се два главна концепта - вертикална структура и структура која се прилагођава падини коју савлађује. Жири се опредјелио за други концепт увјерен да ће се на тај начин оптимално очувати силуета падине.

- Похваљени и издвојени радови представљају рафинирана рјешења префињеног архитектонског израза. – рекла је Дуловић.

- Већина од 16 радова су вриједан допринос напору да се тема конкурса ријеши. Посебно је значајно то што се код одређеног броја аутора уочава познавање историјског контекста теме и специфичног професионалног архитектонског наслеђа Херцег-Новог. Ради се о својеврсној интерпретацији неких рјешења архитекте Николе Добровића и то прије свега у његовој материјализацији зидова у облутку. Дуловић је подсјетила да је тема лифта између обале и доњег дјела града давно покренута управо у Добровићевим футуристичким плановима за развој Херцег-Новог.

Због неусаглашености планских докумената, урбанистичко-техничких услова и пројектног задатка, жири је једногласно одлучио да се не додјеле прва и друга награда . Оцјенио је да су два најбоља приспјела рада она која садрже рјешење са косим лифтом. Такође је одлучио да четири најбоља рада  буду равноправно похваљена и новчано обештећена. Став жирија је такође да се прворангирани рад, чији су аутори архитекте Срђан Марловић, Јована Бугарски и Јелена Радосављевић, узме у даљу процедуру  за изградњу објекта.

У име инвеститора Веселина Паспаља, адвокат Зоран Лазаревић се захвалио Општини која је доњела одлуку којом су обезбјеђени правни предуслови за реализацију пројекта, Дирекција за изградњу града која је у сарадњи са инвеститором расписала конкурс за идејно архитектонско рјешење и врло професионалано обавила тај дио посла и жирију  који је посветио пуну пажњу оцјењивању радова. Посебно се захвалио свим учесницимна конкурса који су својом креацијом помогли свим заинтересованим Новљанима да се опредјеле за најбоље рјешење. – Ентузијазам који су показали учесници овог конкурса је изузетан а њихова бројност показује да је ријеч о интересантном и изазовном пројекту. Желимо да једног дана панорамски лифт буде допуна личне карте овог лијепог града – казао је Лазаревић.

pan liftСрђан Марловић, један од аутора прворангираног рада, је истакао посебну вриједност историјског контекста Херцег-Новог који се мора уважавати у оваквим пројектима.

- Мора се истаћи наслеђе. Ви сте као архитекта у другом плану. Ствар је заправо у томе како ћете, не своју вриједност и своје архитектонско ја показати, већ како ћете показати вриједност простора у коме дјелујете. Мислим да је наш пројекат то у потпуности и максимално истражио. Испоштовали смо све аспекте простора, архитектонског и природног наслијеђа, жељу града и жељу приватног  инвеститора да кроз ову вертиклану комуникацију цио овај амбијент добије нову димензију.

На улазу у фоаје дворане Парк отворена је књига утисака у  којој ће у наредних седам дана посјетиоци моћи да забиљеже своје своје мишљење о изложеним радовима.