logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Предсједник угостио амбасадорку Понорац: Наставак активности ради уписа тврђаве Форте Маре на UNESCO листу

nasPon01092017Предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић угостио је данас Драгицу Понорац, амбасадорку Црне Горе у Француској, Монаку и Андори и сталну представницу наше државе при UNESCO-у.

Састанку су присуствовале и савјетница предсједника Тамара Вујовић и секретарка за културу Ана Замбелић Пиштало.

Главна тема била је тврђава Форте Маре и њен упис на Листу свјетске културне баштине. Наиме, након иако Комитет за свјетску баштину у Кракову на последњем засиједању није уписао Форте Маре на ову престижну листу, одлука тог тијела била је веома позитивна и оптимистична за Херцег-Нови.

У извјештају су наведене тачне смјернице које би требало испоштовати да се кновса тврђава нађе на UNESCO листи, а које се углавном односе на проблеме постојања комерцијалних садржаја.

Општина је одлучна да, у сарадњи са амбасадорком Понорац, учини потребне кораке како би замјерке биле отклоњене и што прије се опет кренуло у поступак уписа, закључено је на данашњем састанку.

Упис венецијанске одбрамбене тврђаве Форте Маре на Листу свјетске културне баштине важан је са аспекта очувања утврђења, аутоматски је импулс развоју туризма и изузетна промоција за Херцег-Нови, сагласили су се учесници састанка.

Потврђено је да је у том дијелу потребан наставак добре комуникације локалне управе и Министарства културе, каква је по овој теми постојала у претходном периоду.

Амбасадорка Понорац истакла је да је веома важно да сада својим дјелима покажемо да нам је стало, имамо добру вољу да радимо и сви заједно искористимо велику шансу која нам се пружа.

Најавила је да ће се одмах по повратку у Франскуској састати са представницима Међународног савјета за споменике и споменичка подручја (ICOMOS), чија стручна комисија је извршила евалуацију. Они би требало да дају стручне предлоге, који ће Општини и Министарству служити као смјернице за планирање и релизацију конкретних активности.