logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Свечана сједница Скупштине општине Херцег Нови: Празник града је симбол освајања слободе

  • понедјељак, 30 октобар 2017 14:22

SveSjedSOHN 2017 1Поводом 28. октобра, Дана општине Херцег Нови и 73 године од ослобођења у дворани “Парк” је одржана свечана сједница Скупштине општине. Међу бројним званицама били су предсједник Црне Горе Филип Вујановић, представници дипломатског кора, Војске Црне Горе, вјерски великодостојници, представници и предсједници градова побратима и пријатеља, црногорских и сусједних општина, парламентарних партија и странака, привредних субјеката, установа и организација са којима Општина сарађује.

SveSjedSOHN 2017 2Свечану сједницу је отворио предсједник Скупштине општине Милош Биговић, који је поздравио све присутне и захвалио им се на доласку.

Потом се обратио предсједник Општине Стеван Катић, који је подсјетио да Општина Херцег Нови овај дан слави сјећајући се родољуба и часне борбе која је довела до ослобођења града од фашистичког окупатора 28. октобра 1944. године.

„Дан ослобођења је празник нашег града јер је он симбол освајања слободе у најширем смислу. Слобода је најзначајнија тековина савременог друштва, а слободан грађанин носилац његовог суверенитета.

Слобода у пуном смислу је оно што су наши преци активно бранили, а ми смо дужни стално његовати и унапређивати, са свијешћу о значају слободе и опасностима које јој пријете у савременом друштву. Основна људска права, слобода мисли, савјести и вјероисповјести, слобода изражавања, забрана дискриминације по било ком основу, слобода штампе и забрана цензуре, право на приступ информацији, слобода стваралаштва – то су сада једна од поља на којима бранимо слободу“, поручио је Катић.

Катић: Циљ и обавеза локалне власти је да буде добар сервис грађанима и унаприједи квалитет живота у Херцег Новом

SveSjedSOHN 2017 3Предсједник Општине је истакао да су локална управа и њени запослени први су контакт са грађанином, његовим захтјевима и потребама. Из тог разлога, на актуелном руководству лежи велика одговорност када је у питању заштита права и слобода сваког грађанина Херцег Новог, а то је задатак којега је локална управа свјесна и спремна да му одговори.

„Као што знате, у мају су одржани локални избори и потом у веома брзом року формирала нова локална власт. Већина грађана Херцег Новог указала нам је своје повјерење и дала нам у руке велику одговорност.

Приликом преузимања власти прије нешто више од четири мјесеца затекли смо веома лоше стање, које се огледало у неусвојеном Буџету, вишку запослених, критичном стању извођења радова на канализационом колектору и проблемима са пројектом лед расвјете. Ухватили смо се у коштац са проблемима и изазовима, у свим секторима“, казао је Катић.

Додао је да рјешавање свих ових проблема отежава све израженија централизација. Смањују се ингеренције локалне самоуправе, што је у директној супротности са Европском повељом о локалној самоуправи. Последњи примјер је нови Закон о планирању простора и изградњи објеката, гдје је руководство Општине указивало на све негативне посљедице, али је Закон упркос томе усвојен, подсјетио је Катић и закључио да се оваквим потезима угрожава опстанак и нарушава самосталност локалних управа.

„Упркос свим овим изазовима, за кратко вријеме успјели смо да смањимо дуговања и да редовно измирујемо текуће обавезе. Смањили смо трошкове за око 50%, што је само један од примјера домаћинског приступа и односа према стању које смо затекли.

Одговорним приступом према Општини одлуку о рјешавању стамбених питања државних службеника и намјештеника измијенили смо и на тај начин обезбједили већи број станова за просвјетне. Ових дана очекује се додјела кључева и усељење наших суграђана.

Посветили смо се пројектима које наши претходници нису довели до краја, прије свега завршетку изградње водоводне и канализационе инфраструктуре. У моменту преузимања власти овај пројекат био је у критичној фази, али успјели смо да направимо значајан помак. Колико нам је у интересу да овај пројекат успјешно завршимо, за добробит града, говори од првог дана и чињеница да је један од потпредсједника на себе прузео обавезу управаљања пројектом испред Општине, и тиме се бави на најозбиљнијем нивоу. Посвећени смо задатку који смо пред себе ставили – да радови на изградњу примарног канализационог колектора буду завршени до краја 2017. године, када се и очекује прикључење свих дијелова општине који већ имају изграђену секундарну канализациону мрежу“, рекао је Предсједник.

Такође, успјешно је завршена санација дијела локалног пута Ратишевина-Мојдеж. Асфалтирана је дионица пута у насељу Ратишевина, саниране дионице пута Крушевице – Врбањ, обављене бројне интервенције на путној инфраструктури и јавној расвјети.

Поред наведених изазова, локална управа се суочила са незапамћеним пожарима на полуострву Луштица, пограничном дијелу према Хрватској, на Орјену и другим локацијама. Одговор је био спреман и срчан, користећи све капацитете, спашени су људи и сачувани објекти. Нажалост, флора и фауна су претрпјеле значајну штету, због чега је формирана Комисија за процјену посљедица пожара.

Катић је поменуо да су се својим радом посебно истакли припадници Службе заштите и спасавања Херцег Нови, али и похвалио учешће других градских служби, као и несебичну помоћ из земље и региона.

„Наша Служба заштите је, поред сјајног одговора и преданог рада на гашењу пожара, брзо и ефикасно обављала и друге активности. Комплетно је завршено обнављање спољне фасаде Ватрогасног дома, обезбијеђено још једно мало ватрогасно возило. У плану је даље опремање и обука ове Службе, као и унапређење заштите од пожара“, најавио је он.

Говорећи даље о активностима локалне управе казао је да је значајан помак направљен у раду Службе комуналне полиције. Комунални полицајци су током љетње сезоне показали висок степен ефективности у свом раду. Акценат је стављен на превентивно поступање, засновано на константом присуству полицајца на терену, како би што боље упознали прилике у којима грађани бораве и проблеме са којима се сусрећу, што је резултирало бројним похвалним позивима. Сумирајући резултате дјеловања долази се до податка да је број пријава био мањи у односу на прошлу сезону, као и да су пријаве које су се односиле на хроничне проблеме, попут буке, биле рјеђе.

Говорећи о активностима комуналних предузећа, Катић је истакао да је њихов предан и координисан рад неопходан за несметано функционисање града и квалитетан живот у њему.

„Руководство у овим предузећима – „Водоводу и канализацији“, „Комунално-стамбеном“ и „Чистоћи“ усмјерено је ка побољшању услуга за грађане и унапређењу пословања. Примјера ради – у „Водоводу“ се ради на смањењу губитака воде, „Чистоћа“ је посвећена обезбјеђивању квалитетнијих услова за рад, „Комунално-стамбено“ борби против „палминог сурлаша“ и рјешавању питања лед расвјете, а сви они имају пуну подршку општинске управе. Вриједи напоменути, коначно је набављена биодробилица што је важан корак ка потпуном рјешавању питања депоновања зеленог отпада“, казао је Предсједник.

Локална управа у фокус својих активности ставља грађанина, што се види и на конкретним примјерима, чуло се даље у експозеу.

„Важно нам је да као локална управа имамо сталан и непосредан контакт са грађанима. С тим у вези, први пут ове године уведено је дежурство службеника током 24 сата како би грађани у сваком тренутку могли да пријаве свој проблем, кроз савремни модел запримања пријава усменим путем, писмено, лично или телефоном.

Осим тога, уведене су нове праксе - пријеми за грађане сваке друге суботе и редовне посјете општинског руководства мјесним заједницама. Тако сваки заинтересовани грађанин има прилику да разговара директно са потпредсједником и представницима извршне власти, изложи им своје проблеме и потребе“, истакао је Катић.

Дотакао се и резултата протекле туристичке сезоне, која је по свим показатељима била веома успјешна. Оно што се ове године могло драстично примјетити богатија културна понуда што се тиче како самог квалитета тако и манифестација које су биле бројније него претходних година. Регистрован је раст туристичког промета и оствареног прихода. Према званичним информацијама у Новом је до 1. септембра боравило 17 одсто више гостију него у истом периоду 2016 године. Позитивна је слика и у Градској луци, коју је овог љета посјетило 1.700 пловила, што је за 25% више у односу на претходну сезону.

„Потврђује се да наш град представља туристички препознатљиву и тражену дестинацију, што уз наше додатно залагање и реализацију свјежих идеја и пројеката, обећава наставак позитивног тренда повећања обима туристичког промета и броја гостију“, закључио је Катић.

Када је у питању сезона, важно је истаћи да је Општина подржала бројне велике манифестације – неке од њих су Филмски фестивал, Гитар арт, Трг од књиге, Трг од ћирилице, Опероса – једини црногорски опера фестивал, Стрип фестивал који је јединствен у региону.

Осим тога, подржани су бројни мањи пројекти наших суграђана, којима је Општина директно или преко јавних установа културе помогла да организују изложбу, промовишу или објаве књигу, организују концерте и томе слично.

“Важно нам је да подржавамо и развијамо пројекте из области културе и спорта, јер су они значајни за идентитет и живот заједнице, али и представљају дио туристичке понуде. Желимо да богатство и квалитет садржаја буду оно што ће туристи везивати за Херцег Нови и разлог више да нас посјете”, поручио је Предсједник.

Нова локална управа је на достојанствен начин дочекала реликвије са тијелом Светог Леополда Мандића у родни град и поводом тог чина прогласила парк његовим именом код цркве Светог Антуна. На овај начин светац је добио адекватно обиљежје у родном граду.

Такође, постоји добар однос са свим вјерским заједницама, у складу са принципима мултиетичности и мултикултуралности.

Посебна пажња посвећена је спорту, младима и особама са инвалидитетом. У плану су израда Акционог плана за особе са инвалидитетом и Акционог плана за младе, радимо на рјешавању статуса Дневног центра, а већ је завршен први пројекат који ће особама са инвалидитетом олакшати кретање кроз град - реконструкција тротоара у Игалу.

Локална управа промовише здраве стилове живота и бављење спортом, што потврђују велики издаци за финансирање спортских клубова које сматрамо улагањем у будућност. Готово да нема спортске манифестације која се у граду организује, а да није на неки начин подржана од стране Општине. Посебно су важни најмлађи, будућност нашег спорта, којима су ове године на манифестацији Дјечији спортски дан уручени поклони у виду спортске опреме.

Важан дио обраћања Предсједника посвећен је циљевима и визијама: „Да бисмо их остварили у реалном времену морамо имати упориште у локалним стратегијама, кроз које су јасно одређени приоритети развоја и активности које је потребно спровести.

Завршен је Нацрт Просторно урбанистичког плана и покренута израда Стратегије развоја града, као кровни документ који је основ за даљи развој у свим областима. У завршној фази је и Студија заштите Орјена.

Посебно истичем залагање Агенције за развој и изградњу Херцег Новог на изради стратешке документације и њихово учешће у бројним пројектима.

У циљу развоја града подршку смо дали великим туристичким пројектима ПортоНови, Лазуре, Жагер. Имамо увјеравања од свих ових инвеститора да ће током следеће године отворити ове туристичке комплексе.

Разговарамо са заинтересованим инвеститорима, максимално отворени за сарадњу и настојимо да створимо повољну инвестициону климу.

Један од приоритета је улагање на полуострву Луштица. Свјесни да овај дио наше општине има озбиљан потенцијал, намјерени да мјештанима коначно обезбиједимо основну инфраструктуру, кренули смо у израду пројектне документације за изградњу путне и водоводне инфраструктуре, док је проблем струјног напајање ријешен полагањем подморског кабла Кумбор-Пристан у јулу мјесецу.

Планирамо рјешења за бројна питања, тако да ћемо до краја ове и у наредној години радити на уређењу Шеталишта Пет Даница, локацији нове аутобуске станице – за коју нам је приоритет да буде завршена током 2018., године. У плану су пројекти надземне и подземне гараже, уређење локалне путне мреже, коначна валоризација Куће Ива Андрића, коју ћемо ставити у функцију до наредне туристичке сезоне. Одлучни смо у намјери да у што скоријем периоду формирамо Телевизију Херцег Нови, у том правцу смо стигли негдје на пола пута.

Имајући у виду да су нашој Општини потребни и крупни, милионски пројекти, који су од стратешког значаја, а није их могуће финансирати сопственим средствима, кандидовали смо 14 пројеката за капитални Буџет државе, међу којима: санација тврђаве Канли Кула, изградња основне школе у Игалу, санитарне депоније Дубоки до, Дневног центра, асфалтирање комплетне магистрале од Суторине до Каменара, изградња тротоара дуж Јадранске магистрале, санација пута Крушевице-Врбањ.

Проактивни став локалне управе јасно је видљив кроз иницијативе као што су да Општина Херцег Нови преузме управљање јужним гатом Бродоградилишта Бијела, или ослобађање путарине на путу Мељине – Петијевићи, што смо на добром путу да ријешимо.

Општина наставља да тежи регионалном и међународном повезивању, као и обнављању пријатељских веза које су биле запостављене у ранијем периоду, казао је Катић и образложио: „Остваривањем контаката и јачањем веза рађају се нове идеје и отварају могућности.

Настављамо са спровођењем пројеката одобреним у претходном програмском циклусу, добијамо позитивне повратне информације са конкурса на које смо недавно аплицирали, али и свакодневно посвећено радимо на припреми пријава за актуелне и надолазеће позиве.

Позитивни примјери - Корисници смо средстава којима се финансирају пројекти на програмима прекограничне сарадње са Босном и Херцеговином - Адреналински парк на Врбању, Хрватском - Дигитални садржаји на тврђави Канли Кула, на програму Европа за грађане и једини смо црногорски корисници средстава са програма Креативна Европа”.

Такође, настављен је поступак уписа тврђаве Форте Маре на УНЕСКО листу свјетске културне баштине и очекује се да тај посао буде завршен до прољећа следеће године.

За крај, Предсједник је нагласио стабилност локалне власти и посвећено дјеловање за добробит грађана Херцег Новог.

„Као коалициони партнери дјелујемо усаглашено, имамо одличну комуникацију и координацију, што је најважнији основ за остварење планираних циљева. Само стабилна и одговорна управа може дугорочно планирати и реализовати важне стратешке задатке. Новљанке и Новљани ће сваког дана све више увиђати исправност одлуке коју су донијели на изборима, када су нам дали повјерење да у наредне четири године управљамо градом.

Наш је циљ и обавеза да будемо добар сервис грађанима, одговарамо њиховим захтјевима и потребама, да наш град буде уређенији, а свако од нас види и осјети унапређење квалитета живота у њему.

У име Општине Херцег Нови још једном се захваљујем гостима на присуству, а грађанкама и грађанима Херцег Новог желим срећан Дан ослобођења и Дан општине“, поручио је Катић.

Званице и честитке

Свечаној сједници Скупштине општине присуствовали су: предсједник Црне Горе Филип Вујановић, Његова Екселенција Амбасадор Хрватске Веселко Грубишић, Генерални Конзул Републике Србије Слободан Бајић, Конзул Републике Србије Зоран Дојчиновић, Конзул Републике Мађарске Ћаба Филеђхази, Почасни Конзул Републике Мађарске Ћаба Мађар, први Секретар Амбасаде Нр Кине „Wang Hinsheng“, предсједник Демократске Црне Горе Алекса Бечић, предсједник Социјалистичке Народне Партије Црне Горе Владимир Јоковић, државни секретар Министарства јавне управе Горан Јоветић, начелник Општине Требиње Лука Петровић и замјеник начелника Општине Мирко Ћурић, предсједник Општине Осечина Драган Алексић, предсједник Општине Врбас Милан Глушац и предсједница Скупштине општине Врбас Марјана Мараш, делегација Општине Вишеград на челу са начелником Младеном Ђуревићем, начелник Општине Фоча Радислав Машић, предсједник Општине Мали Зворник Зоран Јевтић, предсједник Скупштине општине Станари Остоја Стевановић, народни посланик у Народној Скупштини Р.Српске Горан Јеринић, делегација Општине Ново Место на челу са доградоначелником Бојаном Кекецом, делегација Општине Бајина Башта на челу са замјеником градоначелника Петром Петровићем, делегација Општине Котор Варош на челу са потпредсједником Скупштине општине Раденком Чупићем, делегација Општине Сопот, предсједник Општине Будва Драган Краповић, предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић, предсједник Општине Плав Орхан Шахмановић, предсједник Скупштине општине Плав Изет Хаџимушовић, предсједница Скупштине општине Котор Драгица Перовић, предсједник Скупштине општине Тиват Иван Новосел, потпредсједник Општине Котор Миливој Самарџић, предсједник Скупштине општине Бар Радомир Новаковић, предсједник Скупштине Главног Града Подгорице Ђорђије Сухих, предсједник Скупштине општине Жабљак Видоје Томчић, представници вјерских заједница, представници органа локалне самоуправе, јавних служби, привредних друштава, мјесних заједница, спортских клубова и друштава, невладиних организација и средстава јавног информисања.

   Честитике Општини Херцег Нови упутили су: предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић, министар европских послова Црне Горе Александар Андрија Пејовић, начелник Генералштаба Војске Црне Горе бригадни генерал Илија Даковић, амбасадор Републике Србије у Црној Гори Зоран Бингулац, амбасадор Савезне Републике Њемачке Ханс Гинтер Матерн, амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Сергеј Грицај, амбасадор Републике Словеније у Црној Гори Митја Мочник, амбасадорка Републике Пољске у Црној Гори Ирена Татажињска, предсједник Општине Котор Владимир Јокић, предсједник Општине Бар Зоран Срзентић, предсједник Општине Даниловград Бранислав Ђурановић, предсједник Општине Мојковац Дејан Медојевић, предсједник Општине Плужине Мијушко Бајагић и предсједник Скупштине општине Плужине Милутин Цицмил, предсједник Скупштине Пријестонице Цетиње Јован Мартиновић, предсједник Скупштине општине Мојковац Славенко Блажевић, предсједник Социјалдемократске партије Ранко Кривокапић, градоначелница Битоља Наташа Петровска, градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, градоначелник Шибеника Жељко Бурић, секретар градског одбора кинеског града Хеиџина Ју Жен, предсједник Општине Бачка Топола Кишлиндер Габор, предсједник Општине Чајетина Милан Стаматовић и предсједник Скупштине општине Чајетина Милоје Рајовић, начелник Општине Котор Варош Зденко Сакан, предсједник Општине Сопот Живорад Милосављевић, предсједница Основног суда у Херцег Новом Зорица Дабетић, директор Дјечијег дома „Младост“ Владимир Делић, извршни директор компаније „Lighthouse of Montenegro“ Јован Вукаловић, општинска организација глувих и наглувих Херцег Нови, др Владимир Рогановић, предузеће „Водаком“, галерија „Sue Ryder“, НВО Удружење жена „Риза“.