logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Просвјетним радницима уручени кључеви станова на Топлој: Након више од деценију кров над главом

NAsDodjela kljuceva 103112017Породице 34 просвјетна радника из нашег града добиле су јутрос кључеве станова у зградама на Топлој II. Примопредаји су присуствовали министар просвјете Црне Горе Дамир Шеховић, потпредсједник Општине Херцег Нови Милош Коњевић и начелница Секретаријата за културу Ана Замбелић-Пиштало, као и предсједник Синдиката просвјете Зоран Павићевић и Зоран Станишић испред стамбене задруге „Солидарно“.

Како је Шеховић указао, овај пројекат један је у низу који је реализовала стамбена задруга Солидарно, односно Синдикат просвјете, уз подршку Министарства просвјете и Владе Црне Горе, уз напомену да је задруга од свог оснивања 2002. године изградила и уручила кључеве за 577 стамбених јединица. Он је напоменуо да ће до краја 2017. године кључеви стамбених јединица бити уручени и просвјетним радницима у Даниловграду и Доњој Горици, док ће у току наредне године ту прилику дочекати и просвјетни радници у Будви и Котору.

Потпредсједник Коњевић истакао је да је локална управа одговорним поступањем осигурала да Одлука о учешћу Општине Херцег Нови буде прије свега на добробит оних који на овај начин рјешавају једно од најважнијих животних питања.

„Исправљена је грешка из претходног периода, број станова је са првобитно планираних 44 увећан на 48 и нема привилегованих појединаца.

Посебно сам задовољан што су додатна четири стана опредијељена за раднике у просвјети, па ће умјесто 30 бити додијељена 34, нарочито имајући у виду да је Синдикат просвјете иницијатор пројекта, а да су васпитачи, учитељи, наставници, професори изузетно важан дио наше заједнице, који нашој дјеци преносе оно најмоћније – знање“, рекао је Коњевић.

Честитао је просвјетним радницима и пожелио им угодан живот у овим становима.

„Драги наши суграђани, ви и ваше породице од данас имате дом, мјесто које је основ за све - квалитетан живот, одгој дјеце, успјешан рад, мирну старост. Желим да свако од вас ужива у свом дому, да станове користите у здрављу, љубави и радости, да они буду мјесто одакле се шири смијех, гдје дочекујете и испраћате своју родбину и пријатеље, одакле креће лични и пословни напредак, а гдје се увијек враћате као у своју оазу мира и сигурности“, поручио је Коњевић.

Предсједник Синдиката просвјете Зоран Павићевић захвалио се актуелној локалној управи Херцег Новог, јер како је казао, годинама уназад се договорало и преговарало, добијали су разна обећања, али разумијевање су коначно пронашли код садашње структуре у Опшини Херцег Нови па је пројекат успјешно доведен до краја.

Станишић је казао да је за стамбену задругу „Солидарно“, осим редовних активности које подразумијевају изградњу стамбених јединица и додјелу индивидуалних кредита по повољним условима, овај пројекат захтијевао додатно ангажовање органа задруге, те су у сарадњи са министарством и херцегновском локалном управом морали искористити додатне снаге - Привредни суд и Црногорску комерцијалну банку, како би синергијом свих учесника пројекат био доведен до завршне фазе.

Подсјетићемо, Општина у овом пројекту учествује у складу са Одлуком о учешћу Општине Херцег Нови у рјешавању стамбених питања државних службеника и намјештеника ("Службени лист Црне Горе - општински прописи", бр. 043/16 од 13.10.2016, 036/17 од 21.08.2017).

Како је Одлуком одређено, Општина Херцег Нови у циљу остварења јавног интереса, учествује у рјешавању стамбених питања државних службеника и намјештеника, запослених на територији општине Херцег-Нови, улагањем финансијских средстава на који начин се државним службеницима и намјештеницима омогућава куповина станова по повлашћеним условима.

Стамбени простори који су премет куповине по повлашћеним условима су у власништву предузећа д.о.о. "МБД инвест" у стечају Херцег Нови. Одлуком је предвиђено улагање Општине Херцег Нови од 205.238 еура, за стављање објеката у функцију. С друге стране, Синдикална организација просвјете дужна је да на име овог учешћа на Општину Херцег Нови пренесе право коришћења на двије катастарске парцеле - кат. парц. 2465/​9 к.о. Топла и кат. парц. 455/​4 к.о. Баошићи.

Такође, Одлуком је одређено да је за рјешавање стамбених питања опредијељено 48 станова и то: 30 станова за потребе Синдикалне организације просветних радника, четири стана за потребе ЈПУ "Наша радост" Херцег Нови, 11 станова за потребе Синдикалне организације Центра безбједности Херцег Нови, један стан за потребе Дома здравља Херцег Нови и два стана за потребе правосуђа Црне Горе.