logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

У Херцег Новом обиљежен Дан примирја полагањем цвијећа на Савини и Илиници

DPPVSavina 1Полагањем цвијећа на споменик стријељаним родољубима 1914-1916. код манастира Савина и на спомен обиљежје на Илиници данас је у Херцег Новом обиљежен Дан примирја, у знак сјећања на 11. новембар 1918. године када је на снагу ступило примирје у Првом свјетском рату.

Полагању вијенаца на Савини претходио је парастос у манастиру свим погинулим и страдалим за слободу, којем су присуствовали DPPVSavina 2предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић и потпредсједник Милош Коњевић са сарадницима, генерални конзул Републике Србије у Црној Гори Слободан Бајић и конзул Зоран Дојчиновић. Поред њих, цвијеће је испред организатора положио Небојша Рашо из удружења Српски соко Херцег Нови.

 Присутнима се обратио генерални конзул Бајић, напомињући да је овај дан државни празник Републике Србије.

„Обиљежавањем Дана примирја ми одајемо почаст свим жртвама, како припадницима оружаних снага, тако и цивилима невино пострадалим у Првом свјетском рату. Такође, желим да истакнем чињеницу да су се у Првом свјетском рату Србија и Црна Гора заједно бориле против окупатора.

DPPVSavina 3Сви слободољубиви грађани Србије и Црне Горе са поносом се сјећају својих предака који су својом крвљу и животима ослободили наше државе и дали велики допринос слободи свих грађана поробљене Европе“, казао је Бајић и поручио да је наша обавеза одавање дужне поште страдалима за слободу јер сјећајући се традиције предака, градимо модерну будућност наших држава.

Представници Општине и невладине организације „Авенир“, која његује француски језик и културу у подне су традиционално положили цвијеће на спомен обиљежје француским војницима палим у Наполеоновим ратовима у Боки Которској, које су на Илиници изнад Херцег Новог својим сународницима подигли француски војници који су се борили у Првом свјетском рату.

Испред Општине Херцег Нови цвијеће је положила савјетница предсједника Тамара Вујовић.

DPPVIlinicaСветлана Чолак Антић из невладине организације „Авенир“ истакла је да је Дан примирја празник Француске, али и дан када се широм Европе и у другим дијеловима свијета одаје почаст милионима погинулих у Првом свјетском рату, са поруком да рата више не буде.

„Сјећање на погинуле обавеза је свих генерација које уживају у добробитима слободе. Уједно, то је порука свима, а нарочито младима који сада стасавају, да увијек морају имати на уму вриједности мира јер суштина цивилизације почива у развоју хуманизма, а не само модерних технологија“, казала је Чолак Антић.

Полагању цвијећа ове године је присуствовала и француска држављанка Мартин Шокер, чији дјед је био борац на Солунском фронту.