press 27072021Првог августа крећемо у сутон у херцегновски филмски ђир, тако је на првој конференцији за новинаре у фоајеу Дворане Парк најављено 34. издање Филмског фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала. Фестивал ће на Канли Кули отворити легенда југословенског глумишта, Петар Божовић.

Од 01. до 07. августа у Херцег Новом нас очекује најбоље од нове европске кинематографије, свјетска премијера филма “Пуцњи у Марсеју” Гордана Матића, црногорске премијере, студентски филмови са 11 академија и југословенски класици.

Најзначајнију црногорску смотру филма данас су најавили директорица Фестивала и извршна директорица Јавне установе културе “Херцег Фест”, Гордана Поробић Крцуновић, предсједник Савјета Фестивала, Никола Вукчевић, селекторка студентског програма, Маја Тодоровић, а у име Општине Херцег Нови као титулара и покровитеља, секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.

Како би помогла Фестивал и омогућила да он остане на високом нивоу, Општина Херцег Нови је ове године појачала своје учешће.

“Вјерујемо да ће ове године програм задовољити све пробране укусе љубитеља филма. За Херцег Нови је посебно важно умрежавање фестивала из региона и сегмент посвећен младим ствараоцима. Вјерујемо да ћемо уз подршку ресорног министарства сам концепт моћи да унаприједимо и обогатимо”, казала је секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.

“Заједничка тема која све филмове приближава јесте однос појединца и система, то је једна балканска, увијек актуелна тема, а која је посебно дошла до изражаја у времену глобалне ковид пандемије”, казала је директорица Фестивала и извршна директорица Јавне установе културе “Херцег Фест”, Гордана Поробић Крцуновић.

FFHN MFF 2021Како се могло чути, Фестивал се ове године суочио са бројним проблемима када су у питању буџет и организација, али захваљујући сарадњи и ентузијазму припремљен је програм који ће задовољити филмску публику различитих укуса.

“Наш додатни мотив да истрајемо у томе да се овај фестивал одржи, без обзира на буџет који је знатно смањен и на чињеницу да још увијек нисмо потписали о финансирању са Министарством, су личности које су оставиле трага у Фестивалу, а напустиле су нас у претходној години – Перо Дубанек, Милан Шпичек и Зоран Живковић”, казала је Поробић Крцуновић.

Предсједник Савјета Фестивала, Никола Вукчевић навео је да је поносан што су све тешкоће у припреми 34. издања превазиђене захваљујући пријатељима ове смотре. Како је рекао, радило се са најбољим могућим осјећањима и резултат је релавантно издање фестивала.

“Кроз све конекције трудили смо се да подигнемо релавантност фестивала, али и да Фестивал буде мјесто сусрета, размјене идеја, успостављања односа, да релавантне људе заинтересујемо за оно што се у Црној Гори ради”, рекао је Вукчевић.

Он је посебно истакао сарадњу у оквиру Мреже фестивала Јадранске регије, коју чине Сарајево филм фестивал, Загреб филм фестивал, Фестивал ауторског филма Београд и Филм фестивал Херцег Нови – Монтенгро филм фестивал. Како је казао, новском фестивалу је част да буде дио ове иницијативе, у оквиру које су припремљене селекција филмова на Канли Кули и радионица за младе филмске критичаре.

Велики број селектованих студентских филмова даје разлог да вјерујемо у свијетлу будућност Филмског фестивала и кинематографије ширег региона, чуло се на конференцији. Овај програм откриће неке нове таленте из ширег региона, а селектовала га је драмска списатељица и сценаристкиња, Маја Тодоровић.

“Драго ми је да креативности није мањкало. Сви ти млади људи су наставили да се баве темама које их лично дирају, искрени су у свом приступу, стражују оно што их заиста занима, што је њихово окружење и свијет, не баве се неким стварима које су тренутно наметнуте већ оним што су њихови проблеми. Мислим да из тога излази и квалитет ових филмова”, поручила је селекторка Маја Тодоровић.

На Канли Кули биће приказани филмови селекције дугометражног играног филма, на Форте Маре програм Кино Европа и Мрежа фестивала Јадранске регије, у амфитеатру Дворане Парк студентски филмови, у великој сали Дворане југословенски класици Здравка Велимировића и Живка Николића. У програм су ушле и пројекције на Луштици, у селу Клинци гдје ће бити приказана четири филма програма Луштица Реплаy.

Пратећи програми су радионица за младе фимске критичаре у оквиру Мреже фестивала Јадранске региоје, која ће бити одржана у Кући нобеловца Ива Андрића, и Уводна сесија: Разговори о преиспитивању профила Фестивала, 06. августа у Дворани Парк.

Награде за најбоља филмска остварења биће додијељене последње ноћи фестивала, 07. августа на Канли Кули. Новост су награда публике Адриатиц Аудиенце Аwард у оквиру селекције Мреже фестивала Јадранске регије и Плакета Зорана Живковић која је дио главне награде, у част дугогодишњег продуцента и пословног директора Фестивала.

Селектор програма дугометражног играног филма и Кино Европа је филмски редитељ Иван Бакрач (Црна Гора), који је и коселектор програма Мреже фестивал Јадранске регије.

Жири главног програма су Златко Видачковић (Хрватска), Сали Салији – Саллини (Турска), Андамион Муратај (САД-Албанија), Иван Салатић (Црна Гора) и Тања Бошковић (Србија). Жири студентског програма су Марија Никчевић (Црна Гора), Вук Вуковић (Црна Гора) и Игор Бошњак (БИХ).

Селектор и домаћин програма радионице за младе филмске критичаре је редитељ Иван Салатић (Црна Гора), предавачи и ментори су филмски критичари Владо Петковић (Србија), Нино Ковачић (Хрватска) и Мирза Скендерагић (БИХ), а гостујући предавач је Арман Фатић (БИХ).

Фестивал ће бити организован уз поштовање актуелних епидемиолошких мјера. Цијена карте за пројекције на Канли Кули и Форте Маре износиће 4 еура, а у Дворани Парк 3 еура.

Покровитељи 34. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала су Министарство просвјете, науке, културе и спорта Црне Горе и Општина Херцег Нови, а извршни продуцент Јавна установа културе „Херцег Фест“.

Партнери Фестивала су Филмски центар Црне Горе, као кровна институција националне кинематографије, Филмски центар Србије, као и Црногорска кинотека, захваљући којој ће бити приказани југословенски класици. Програм Мреже фестивала Јадранске регије подржава Креативна Европа.

Медијски покровитељи су: Радио телевизија Херцег Нови, Радио телевизија Црне Горе, Прва ТВ, Радио Јадран, Радио Тиват, Радио Котор, Побједа, Дан, Вијести и портал Херцегнови.цоол.

Спонзори су и: Пошта Црне Горе, Институт Игало, хотел "Play", Hungest хотел Sun Resort, Taxi Море, Blue Line i Klinci village resort.

Детаљан програм Фестивала можете наћи на сајту: https://www.filmfestival.me/