logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Одржана Свечана академија поводом јубилеја 100 година од побуне морнара у Боки Которској

NAsSABK02022018Обиљежавање 100 година од побуне морнара у Боки Которској почело је јуче поподне у Ђеновићима, а биће настављено низом манифестација у Тивту и Котору у наредних десет дана.

У дворани Парк је синоћ одржана и Свечана академија на којој су се присутнима обратили предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић, предсједник Организационог одбора за прославу јубилеја и министар европских послова Александра Андрија Пејовић, начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Илија Даковић, као и почасни конзул Мађарске у Црној Гори Чаба Мађар.

Обиљежавање јубилеја 100 година од побуне морнара организовано је у сарадњи Општине Херцег Нови и Организационог одбора за прославу јубилеја, а компанија Азмонт Инвестментс, инвеститор пројекта Портонови, подржала је обиљежавање годишњице, као и организацију Свечане академије.

Након што је предсједник Општине Херцег Нови обавио смотру одреда Бокељске морнарице – Подручнице Херцег Нови и положио вијенац на спомен плочу на згради Мјесне заједнице Ђеновићи, представници три бокељске општине и дипломатског кора, на челу са предсједником Организационог одбора за прославу јубилеја, министром европских послова Александром Андријом Пејовићем, упутили су се до куће Вранковића, гдје је одред Бокељске морнарице положио вијенац на мјесту побуне.

Затим је услиједила посјета и Портонови марини, гдје су вијенце положили амбасадор Републике Мађарске у Црној Гори Кристијан Поша и командант Морнарице Војске Црне Горе, капетан фрегате Веско Томановић.

Катић је на Свечаној академији подсјетио да је те 1918. године због свог стратешког положаја Бока била изузетно важна поморска база аустро-угарске монархије. Тог дана, 1. фебруара, морнари 11 националности, на око 40 бродова у акваторијуму нашег залива преузели су заповједништво, уједињени под истом идејом – окончати рат и живјети у миру, достојанствено.

-О догађају који се десио у Боки причала је и писала Европа, а његов значај потврђује чињеница да га и данас, вијек обиљежавамо као значајну тачку у сјећању наших народа. Памтимо 1. фебруар 1918. године као симбол борбе за мир, боље услове живота и рада, достојанство сваког појединца. Он је симбол уједињења европских народа око истих вриједности и циљева, уједињења које је пандан оном којем данас стремимо, као држава у процесу приступања Европској унији, казао је Катић.

-Наши простори су учествовали у многим битним моментима европске историје и кроз вишевјековну борбу укорјењивали фундаменталне европске вриједности. Важни догађаји наше историје су урезани у сјећање свих нас. Историја је ту да нас опомиње, али не и да управља нама. Данас Црна Гора обликује европску будућност својим приступањем Европској унији. Тај процес истовремено сваким кораком напријед мијења и Црну Гору. Дијелимо оно што имамо са другима са којима ћемо сјутра живјети у истој заједници. Чврсто вјерујем да су те исте идеје дијелили и морнари који су подигли побуну 1918. године, казао је Пејовић и додао да су морнари својим манифестом поручили да желе мир, једнакост, бољи живот, нормалну свакодневицу, извјеснију будућност за себе, своје породице и дјецу.

Начелник Генералштаба Војске Црне Горе Даковић поручио је да су морнари, својим дјелима, 1. фебруара 1918. године, уткали себи пут у бесмртност, узидгнута чела прешли праг вјечности, кораком у смрт, кораком у незаборав.

-У својој војничкој каријери прошао сам све дужности, све официрске у хијерархији. Данас сам на челу система и многи би рекли да је то искључиво привилегија, јер ме сви виде као доносиоца одлука. Сваки пут преиспитујем себе и своју моћ расуђивања, не бих ли донио бољу, исправнију и правичнију одлуку. Морнари у Боки Которској донијели су одлуку свјесни да је њихов циљ праведан и оправдан, свјесни посљедица које та одлука повлачи, казао је Даковић, уз поруку младима да буду храбри, истрајни и толерантни, да буду свјесни онога иза нас, али да гледају напријед, да уче на лекцијама из прошлости, те да имају на уму да ће као будући доносиоци одлука они мијењати свијет.

-То су вјеровали и они о којима данас говоримо, чијим се дјелима дивимо и чијим се сјенама поклањамо. Да се вјечно памте свијетла дјела и жртве побуњених морнара из 1918. године, да су вјечне Бока Которска и Црна Гора, закључио је Даковић.

На Свечаној академији је изведена и позоришна једночинка, Стевана Копривице, комбинована са играним видео блоковима, под насловом „Побуна“, а у којој су играли глумци Јулија Милачић, Данило Бабовић, Данило Челебић, Горан Славић и Дејан Ђоновић.