logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Најављено успостављање сарадње Трста и Херцег Новог - Историјске везе два града као темељ сарадње и повезивања

trst-predsjednik IIПредсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић и сарадници боравили су почетком ове седмице у радној посјети градовима Венецији и Трсту. Први човјек наше општине је у разговору са тршћанским градоначелником Робертом Дипјацом указао на активности у Херцег Новом поводом организације обиљежавања јубилеја 300 година Топаљске комунитади, уз позив да буде гост нашег града 14. јула, када ће бити уприличена велика свечана церемонија тим поводом. Позив је прихваћен, а на иницијативу градоначелника Трста, братимљење са нашим градом биће успостављено приликом договорене посјете.

Катић је са Дипјацом разговарао о историјским везама два града и Новљанима који су својевремено одселили за Трст, уз обострану сагласност да је потребно ојачати везе и начине сарадње.

Посјета Трсту била је и прилика за обилазак и сусрет са представницима црквене општине, која ће се активно укључити и помоћи организацију обиљежавања јубилеја 300 година Топаљске комунитади. На њихов позив, поред делегације Општине Херцег Нови коју су чинили и потпредсједник Општине Милош Коњевић и одборник локалног парламента Јован Суботић, свечаности у храму Светог Спиридона у Трсту присуствовали су и представнци Црквене општине топаљско-херцегновске, као и хор „Свети Сава“ који ради при храму Светог Архангела Михаила.

-Бројни становници Херцег Новог и Боке настанили су се у тршћанској луци, гдје су остављали свој траг као трговци, бродовласници, љекари, професори, и неизмјерно ми је задовољство што сте ви, њихови потомци и насљедници, данас наши домаћини, казао је Катић приликом обраћања Тршћанима.

Породице које су у Трст дошле из Боке Которске, допринијеле су угледу овог града, чувајући свој национални идентитет, вјеру, језик и сјећање на родни крај.

У градњи православних објеката у Трсту, али и не само црквених, учествовали су донатори из Херцег Новог који су се током 1700-тих и 1800-тих настанили у том граду и касније помагали рад црквене општине у овом граду: грофовска породица Војновић, породица Гопчевић, Квекић, Цвјетовић, Дуковић, Јанковић, Лазовић, Вучетић и други.

Линија по којој постоји јака веза нашег града са Трстом је задужбинарство - традиција на коју је Херцег Нови посебно поносан и која га издваја у односу на друге градове у Црној Гори. Тим поводом, делегација Општине Херцег Нови је посјетила је и објекте који припадају заоставштини Александра Дуковића.

-Ове године славимо 300. година од оснивања Топаљске комунитаде – претече Општине Херцег Нови. Топаљска комунитада имала је статус градске управе, у времену када је наш град био под влашћу Млетачке Републике. Имала је пресудан значај за становништво у Херцег Новом, а представљала је духовну аутономију, аутономију у управи, као и могућност коришћења свог писма и језика у свакодневној администрацији, подсјетио је Катић.

Црква Св. Спаса на Топлој из 1713. године била је у 18. вијеку административно сједиште Топаљске комунитади, са самоуправом, која је захватала скоро сва насеља данашње херцегновске општине, сем Старог града којег су задржали Млечани од 1687. до 1797. године.

Делегација Општине Херцег Нови се током посјете састала и са представницима „Regione Autonoma Friuli Venezia Giulia“, са којима је разговарано о начину функционисања и раду институција у тој регији. Том приликом, на обиљежавање значајног јубилеја 14. јула позван је и венецијански дужд, који је у срдачном и пријатељском разговору прихватио позив руководства нашег града.