logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Општинска Одлука предвиђа олакшице за оне који рјешавају стамбено питање - легализација објеката од 9 до 46 еура по квадрату, на рате до 20 година

herceg novi aerial viewОдлука о накнади за комунално опремање грађевинског земљишта за бесправне објекте на територији општине Херцег-Нови омогућава важне олакшице за оне који рјешавају стамбено питање. Овом Одлуком Општина Херцег-Нови је максимално уважила све оне који рјешавају стамбено питање, а поштујући Закон о планирању простора и изградњи објеката.

Током пете редовне сједнице Скупштине општине Хецег-Нови, на којој је ова одлука усвојена, могле су се чути изјаве одборника опозиционе Демократске партије социјалиста (ДПС). Свима који познају Закон и прочитали су поменуту Одлуку, јасно је да су изречене критике чисти популизам одборника ове партије.

Интересантно је да су на скупштинском одбору представници ДПС имали примједбе на Одлуку истичући да је недовољна разлика у цијени легалних и нелегалних објеката, а онда су одборници исте партије на скупштинском засиједању популистички говорили о умањивању цијена, што је слика њихове неозбиљности и неусаглашености.

С друге стране, Општина Херцег-Нови је за озбиљно узела припремање Одлуке о накнади за комунално опремање грађевинског земљишта за бесправне објекте, свјесна њене важности за грађане нашег града. Нацрт је припреман два мјесеца, током којих су стизале ургенције Министарства одрживог развоја и туризма да Одлука што прије буде усвојена. Амандманским дјеловањем омогућене су олакшице за оне који рјешавају стамбено питање, односно за легализацију до 150 квадратних метара основног стамбеног простора, чиме је уважена социјална димензија овог проблема

Према Одлуци, попуст на накнаде за бесправне објекте којима се рјешава основно стамбено питање износи 70%, а постоји и додатно умањење за једнократно плаћање од 15%, што је укупно чак 85% попуста. Поређења ради, у Подгорици је исти попуст укупно 55% (30% + 25%).

Према усвојеној Одлуци, цијене накнаде за бесправне објекте којима се рјешава основно стамбено питање износе од 46,125 еура метара по квадрату у првој зони, до 9,22 еура по метру квадратном у шестој зони. У случају једнократног плаћања, на ове цијене се обрачунава додатних 15% попуста.

Осим тога, накнаде је могуће платити и на рате, током 20 година.

Примјера ради, објекат од 100 квадратних метара којим се рјешава стамбено питање на Подима (пета зона), грађанин може на рате легализовати за 6,4 еура мјесечно. Објекат од 100 квадрата у другој зони, а којим се рјешава стамбено питање може се легализовати на рате за 15,375 еура мјесечно.

Важно је истаћи да до повећања цијена није дошло, тачније цијена по зонама је иста као у важећој Одлуци о накнадама за комунално опремање грађевинског земљишта која је на снази од 2009. године. Увећање од 2,5 одсто за легализацију бесправних објеката односи се само на онај дио који је одредио Закон (члан 164, став 10) и који смо били обавезни да испоштујемо.

Да је Одлука о накнади за комунално опремање грађевинског земљишта за бесправне објекте у потпуности написана у складу са Законом потврђује и сагласност Владе Црне Горе на текст Одлуке.

Подсјећамо грађане да је Општина Херцег Нови била снажно против доношења оваквог Закона, те да смо организовали састанке и скупове како бисмо указали на његове штетне посљедице и спријечили усвајање. Тада, прије усвајања Закона, када је било право вријеме да се реагује и критикује, одборници херцегновског ДПС-а нису се укључили.

Из тог разлога данас им остају само неуспјешни покушаји да замагле очи грађанима, док су Општина Херцег-Нови и све друге локалне самоуправе обавезане да примјењују одредбе Закона који је усвојила Скупштина Црне Горе, захваљујући у највећем дијелу гласовима њихових колега из ДПС-а.