logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

На Савини одата почаст народним херојима Спасићу и Машери

Polaganje vijenca povodom pogibije SPASICAMASERE2018Поводом годишњице од храбре погибије народних хероја Милана Спасића и Сергеја Машере данас је положен вијенац на гробљу на Савини.

Вијенац су на гроб Милана Спасића положили потпредсједница Општине Херцег-Нови Данијела Ђуровић и представници херцегновског Удружења бораца НОР-а. Присуствовао је конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић, чланови Матице Боке и Удружења пензионера.

Предсједник Удружења бораца НОР-а Михаило Килибарда подсјетио је на поручнике бојног брода Краљевине Југославије који 17. априла 1941. године дигли у ваздух разарач „Загреб“, не желећи да га предају италијанском окупатору. Они су у борби против фашизма положили живот за отаџбину, домовину и постали један од симбола антифашистичке борбе у Југославији, примјер достојанствене борбе и љубави према домовини.

„Драги Милане, твој херојски, јуначки, непоновљиви дух, потез, жртвовање за отаџбину и домовину, дао је примјер Бокељима да наставе револуционарну борбу, борбу против фашизма, да се никада не предају“, казао је Килибарда и додао да су путем Спасића и Машере пошли многи људи у Боки, који нису хтјели да се предају и „радији су били ићи у гроб него постати роб“.

Подсјетивши на оне који су се Спасићу и Машери придружили у антифашистичкој борби, Килибарда је поручио: „Зар има већег признања, него што су генерације наставиле борбу за слободу, за част и за војнички понос“.

Милан Спасић рођен је 1909. године у Београду, а Сергеј Машера 1912. године у Горици. Када је у априлу 1941. године избио рат обојица су служили у Боки, на југословенском разарачу “Загреб”. Италијани су 17. априла ушли у залив и тада је наређено је да бродови буду напуштени, али Спасић и Машера су се одлучили на херојски чин пркоса и протеста против фашистичке окупације и слома Југославије – изазвали су експлозију која је уништила брод и погинули на њему. Милан Спасић сахрањен је на Савини, а Сергеј Машера у Словенији. Проглашени су за народне хероје 1973. године и били једини који су због дјела учињеног у Краљевској војсци Југославије, проглашени народним херојима социјалистичке Југославије. У Херцег Новом, на Савини једна улица носи њихово име.