logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Хотелијери на састанку са Предсједником Општине: Најава боље сезоне, а већ и припреме за 50. Празник мимозе

Sastanak sa hotelijerima 29. maj 2018Љетња сезона у Херцег-Новом засигурно ће бити успјешна, а сарадња локалне управе и хотелијера на завидном нивоу, чуло се на данашњем састанку Предсједника Општине Херцег-Нови Стевана Катића и директора Туристичке организације Херцег-Нови Павла Обрадовића са представницима највећих хотела у нашем граду.

Састанак је организован на иницијативу Предсједника, као дио редовних активности на што бољој припреми љетње сезоне, а присуствовали су му: предсједник Управног одбора хотела „Palmon Bay“ Божидар Драганић, директорица Института „Др Симо Милошевић“ Гордана Рајовић, власник компаније „Царине“ у оквиру које послују хотели „Парк“ и Делфин“ Чедо Поповић, дирекоторица хотела „Hungest Hotel Sun Resort“ Рита Лукас, директорица хотела „Iberostar“ Адела Крнић, директор хотела „Lighthouse“ Јован Вукаловић и директор „ACD“ хотела Миро Ђурковић.

Тема су били обављени инфраструктурни радови обављени током припреме за сезону и предстојеће активности. Како је истакнуто, уложени су напори да град спремно дочека љето, а све најаве показују да ће сезона бити одлична и већ сада је око 30% више гостију у нашем граду него у истом периоду прошле године.

Хотелијери су похвалили чињеницу да је ривијера коначно асфалтирана и уређена, истакли су да градска предузећа и службе веома оперативно реагују, а из хотела „Sun Resort“ су примијетили да се Шеталиште Пет Даница коначно чисти сваки дан.

Примијећен је и низ ствари које је потребно додатно унаприједити како би и окружење хотела било за пет звјездица, од којих ће за неке одмах бити предузете мјере, док је друге потребно озбиљније планирати. Учесници састанка су се сагласили да је само сарадњом, међусобним разумијевањем и радом свим чинилаца могуће доћи до позитивних помака, како бисмо имали град којем ће се сви туристи радо враћати, а нама ће бити љепше мјесто за живот.

Проблему буке на неколико локација у Херцег Новом и Игалу ове године ће бити посвећена посебна пажња, а Служба комуналне полиције и инспекцијског надзора ће појачано надзирати критичне тачке, јер појединачни интерес не смије бити изнад општег, казао је Предсједник.

Катић и Обрадовић су хотелијере информисали и о планираним активностима у предстојећој сезони и сваки од хотела њих ће добити календар манифестација. Према досадашњим најавама, број дешавања ће бити на нивоу прошлогодишњег, или чак нешто већи, дакле, готово да ће свакодневно на треиторији цијелог града бити приређивани разноврсни културни, забавни, спортски, едукативни догађаји.

Посебна тема био је јубиларни, 50. Празник мимозе у фебруару следеће године, за који је у плану озбиљан програм. Предсједник је позвао све хотелијере да се придруже организацији, дају своје предлоге за унапређење квалитета програма и већ сада размисле о промовисању аранжмана током фебруара и марта мјесеца. Како је закључено, представници Туристичке организације и јавне установе културе Херцег Фест ће у наредном периоду свакоме од хотелијера детаљно представити концепт предстојећег Празника и разговарати о могућим моделима сарадње.

Један од главних проблема који су хотелијери издвојили су велике гужве на граници са Хрватском, због којих групе од више стотина људи љети сатима чекају, што не иде на корист ни привредницима, ни граду. Други велики проблем је недостатак квалификоване радне снаге у угоститељству и хотелијерству, који је сваке године све израженији и не назире се да ће са тренутном регулативом ситуација бити боља.

Предсједник Катић их је информисао да је проблем гужви на Дебелом бријегу раније препознат, те у више наврата предочен представницима Министарства унутрашњих послова. Како је казао, рјешавање проблема је ван надлежности локалне управе, али не престају да на њега скрећу пажњу. Изашли су и са предлогом да се оспособи још једна траса која би била резервисана за групе и олакшала проток саобраћаја. Осим тога, у плану је постављање додатне сигнализације на кружном току у Мељинама, која ће оне који иду у правцу аутопута ка Сплиту информисати да могу да користе и гранични прелаз Ситница, на којем је оптерећење мање, а дионица чак нешто краћа. Што се тиче друге теме, недостатка квалификоване радне снаге, Катић је казао да је локална управа спремна да помогне, у складу са својим надлежностима, а што се у првом реду односи на комуникацију са државним органима који креирају услове у овој области и подршку одређеним пројектима обуке и преквалификације.