logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Сарадња Херцег Новог и Конавала на одличном нивоу

Opcina Konavle Lasic-KaticСарадња Херцег Новог и Конавала одвија се на завидном нивоу, прије свега у областима прекограничне сарадње, водоснабдијевања и заштите и спасавања, чуло се током јучерашњег састанка Предсједника Општине Херцег Нови Стевана Катића и начелника Опћине Конавле Божа Ласића.

Сагласили су се да је прекогранична сарадња општина са обје стране Дебелог бријега заједнички интерес и циљ је максимално искористити могућности које нам се нуде кроз ЕУ фондове, осмишљавањем пројеката који би допринијели унапређењу квалитета живота грађана у локалним заједницама.

Opcina Konavle sastanak maj 2018Области које треба да буду у фокусу су цивилна заштита, водоснабдијевање и еколошка ефикасност. Овај закључак потврдили су и остали учесници састанка: замјеник начелника Опћине Конавле Иво Радонић, директорица „Водовода и канализације Херцег Нови“ Оливера Доклестић, директор Конавоског комуналног друштва Марко Главић, замјеник командира Службе заштите и спасавања Херцег Нови Александар Шкобаљ, командир Јавне ватрогасне постројбе Конавле Марио Магуд и руководилац Службе за ЕУ фондове и пољопривредни развој Опћине Конавле Перица Пушић.

Када је у питању сарадња у области водоснабдијевања, констатовано је да је испорука воде са ХЕ Плат редовна и без проблема, да ће тако бити и у предстојећем периоду, а обавезе се измирују редовно и у складу са договором. Чињеница је да су неопходна улагања у одржавање цјевовода кроз који Херцег Нови добија воду, а представници обје општине исказали су намјеру да се овом питању посвети посебна пажња, те ће оно бити предмет даљих разговора два комунална предузећа.

Најављено је да ће двије Службе заштите и спасавања наставити одличну сарадњу, те да су у плану нови пројекти којима ће аплицирати за средства за унапређење опреме и куповину возила. Представници Херцег Новог још једном су се захвалили за помоћ указану током пожара протеклог љета.

Тема разговора биле су и велике гужве на граничном прелазу између Црне Горе и Хрватске, које представљају проблем и за Херцег Нови и за Конавле. Усаглашено је да ће из локалних управа кренути иницијативе надлежним државним органима, како би ово питање било ријешено на задовољство обје општине.