logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Потписан споразум о пријатељству и сарадњи Херцег-Новог и кинеског града Хђина: „Нови пут међу људима и културама“

NAs29062018Предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић и градоначелник кинеског града Хђина Ђианши Ђао потписали су Споразум о пријатељству и сарадњи на церемонији у Вили Галеб (Титова вила).

„Потписивање Споразума о пријатељству и сарадњи Херцег Новог и Хђина важан је корак не само за наше градове, већ уопште учвршћивање односа двије земље и приближавање двије културе. На овај начин његујемо и снажимо традиционално пријатељске и добре односе Црне Горе и Кине“, истакао је предсједник Општине Стеван Катић и истакао да је „у тренутку када су политички, економски и културни односи наше двије земље веома интензивни“ повезивање на локалном нивоу прави корак.

„Општина Херцег Нови ће дати пуни допринос сарадњи са Хђином, у сваком смислу. Као локална управа свјесни смо да је прекогранична сарадња снажан имплус развоју града, а отвореност и размјена идеја и искустава су принципи којих се држимо као основа демократског, савременог начина управљања. Ово потврђују наша пријатељства са бројним градовима у Европи, а сада и ван граница Старог континента. Данас, склапањем пријатељства са Хђином ми градимо један нови пут међу људима и културама, који ћемо убудуће наставити да проширујемо“, поручио је Катић.

Градончелник Хђина Ђианши Ђао казао је да је сарадња са Херцег Новим могућа на више поља, превасходно у области здравственог туризма.

“Прије 1400 година у Кини је живио веома познат писац, који је записао „Јесмо ми далеко, али наша срца могу бити близу“. Позивам вас да опет са вашим сарадницима дођете у посјету Хђину”, рекао је градоначелник Ђао. Поменуши да су обишли Канли кулу, Музеј и клуб Јадран који је носилац бројних пехара, као и Институт „Др Симо Милошевић“ он је закључио да види доста простора за сарадњу.

Кинеска делегација је граду уручила поклон, на папирусу исписане поруке старе, традиционалне кинеске пјесме у којој стиховима величају пријатељство и сарадња уз жељу да буде дуговјечно. У име Херцег Новог Предсједник је граду Хђину поклонио традиционални црногорски инструмент – гусле и књигу професора Лазара Сеферовића „22 саге о културном благу Херцег Новог“.

Потписивању споразума о сарадњи и пријатељству присуствовали су први секретар амбасаде Кине у Црној Гори Ксиншенг Ванг и чланови политичко привредне делегације Хђина: директори Владине канцеларије, финансија, сектора за управљање развојем и реформама, за спољне послове и туризам, „Анхуа“ грађевинске компаније, затим потпредсједник компаније за прераду угља и хемијску индустрију, као и начелници, секретари и одборници Општине Херцег Нови.

Споразуму о сарадњи и пријатељству претходило је потписивање Писма намјере за успостављање братимљења између два града, у децембру прошле године, у Хђину.

Потенцијали за сарадњу у туризму, спорту, култури и образовању

Политичко-привредна делегација Хђина је током мање од два дана обишла више локација у граду, како би се упознали са историјом, културом и потенцијалима нашег града које видимо као могућност за будуће конкретне пројекте. Посјетили су Канли Кулу, Стари град, Градски музеј, Градску луку, Пливачки ватерполо клуб Јадран, састали се са менаџментом Института „Др Симо Милошевић“, обишли Спортски центар Игало и хотел „Play“, као и Манастир Савина и винарију Castel Савина.

Агенда је креирана према ономе што је био фокус наших досадашњих разговора – сарадња у области здравственог туризма, спорта, културе и образовања.

„Партнери из Кине препознали су Херцег Нови као атрактивну дестинацију са богатим културним насљеђем, а технолошки и развојни ресурси које Хђин има веома су интересантни нама као граду у развоју. Са партнерима из Кине размјењујемо утиске и идеје, упознајемо их са актуелностима и плановима, намјерени да креирамо пројекте који ће бити на корист и задовољство грађана оба града“, рекао је предсједник Катић.

Делегација из Кине одушевљена Спортским центром и Јадрановим трофејима

Након обиласка комплекса Спортског центра Игало и припадајућег му хотела “Play” представници кинеске делегације су, одушевљени оним што су видјели, Кине су, изразили заинтересованост за сарадњу, саопштио је директор Спортског центра Игало, Радован Ралевић,.

-Заинтересовани су за неки вид сарадње. Објаснили смо им ситуацију са паркетом и приказали неке могућности за додатну изградњу помоћних хала и још неких капацитета који би могли бити интересантни. У сваком случају изразили су велико задовољство цјелокупним комплексом и свиме оним што су видјели да су могућности Спортског центра Игало“, казао је Ралевић.

Он је објаснио да су представници Спортског центра гостима прво показали капацитете велике хале од борилишта преко помоћних сала, теретане до свлачионица и помоћних просторија, као и терене на отвореном. Посебно им је интересантно била изложба у Олимпијском парку гдје су приказани херцегновски спортисти који су до 2012. године учествовали на Олимпијским играма. Посебно им је била привлачна чињеница да је у оквиру комплекса и спортски хотел Плаy са припадајућим рестораном.

-Нескривено је било њихово одушевљење како је цијели комплекс осмишљен и каквим могућностима располаже као један заокружен производ и јединствена цјелина у којој би евентуално инвестирање имало изузетну сигурност за уложена средства“, закључио је Ралевић.

Одушевљење делгације Хђина изазвао је базен на Шкверу, историјат и традиција Пливачког ватерполо клуба Јадран. У трофејној Сали Јадрана Царине делегацију је примио предсједник Скупштине клуба, Боро Мрачевић, који је госте из Кине упознао са 92 године дугом традицијом ватерпола на Шкверу и у Херцег Новом.

– Желимо да помогнемо ватерполо Федерацији Кине, да постане ватерполо сила у Азији и у то вјерујемо. Оно што смо видјели приликом боравка у Кини, вашу вредноћу, упорност и дисциплину, уз наше искуство, сигурно ће резултирати тиме – поручио је Мрачевић.

Мрачевић је на крају посјете Градоначелник Хђина уручио ватерполо лопту са потписима свих играча Јадрана Царине, као и капитенску заставу, као успомену.