logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Потписани уговори за извођење радова и опрему у авантуристичком парку на Врбању

NasVrbanj2Агенција за изградњу и развој Херцег Новог потписала је уговоре са изабраним фирмама које су понудиле најповољније услове за набавку и монтажу опреме и за извођење радова на авантуристичком парку на Врбању, у оквиру реализације пројекта „Adriatic canyoning“.

Такође, изабран је надзорни орган у сврху праћења квалитета изведених радова, чији је рок завршетка 60 дана од датума потписивања уговора.

Како из Агенције информишу, за набавку и монтажу опреме изабрана је словеначка фирма Веврца д.о.о. чија понуда износи 128.550,00€ и која испуњава све захтјеве тражене на тендеру, док је за извођење инфраструктурних радова у зони парка одабран извођач Крушо д.о.о. који је понудио најнижу цијену од 68.575,00€.

Ова два тендера кључни су за бенефите које ће град и залеђе остварити из пројекта „Adriatic canyoning“. Овај пројекат је финасиран из претприступних фондова ЕУ, а одобрен је на првом позиву за доставу понуда кроз програм прекограничне сарадње Хрватска-Босна и Херцеговина-Црна Гора 2014-2020. Све набавке у оквиру пројекта спроводе се у складу са јасно утврђеним ЕУ тендерским процедурама.

Кроз пројекат је планирана изградња авантуристичког парка на Врбању – на површини од 7.000 m² у буковој шуми, сјеверозападно од такозване Штефицине куће, на 1100 m надморске висине.

Планирана су четири полигона: дјечији, висине 1-2 метра, полигон А на висини 2-3 метра, полигон Б на висини 4-6 метара и полигон Ц на висини 6 метара и више. Полигони ће имати укупно 44 елемента, зип-лине полигон, школски полигон, као и сигурносни систем најновије генерације. Пројектом је планирана и обука за инструкторе парка, као и опрема за кориснике и инструкторе. Извођач је у обавези да испоручи парк у складу са европским стандардом квалитета EN 15567.

Испод старог макадамског пута, који локацију дијели на двије парцеле, планирано је партерно уређење терена, у оквиру којег су предвиђене стазе, степенице, потпорни зидови, као и паркинг простор са укупно 24 паркинг мјеста.

За извођење свих радова максимално ће се користити традиционални материјали, који не нарушавају визуре локације – дрво, камен, шљунак.

Укупна вриједност „Адриатиц цанyонинг“ пројекта је 1.879.251,32€, од чега је суфинансирање из ЕУ средстава 1.597.363,59 односно 85%. Из укупног буџета пројекта за авантуристички парк на Врбању опредјељено је 305.000 еура.