logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Отварањем Андрићеве Куће заокружена Топаљска тура којој припадају и Његош и Мирко Комненовић

NASLOVNA Press Kuća Iva Andrića  1Кућа Ива Андрића  биће отворена 16. јула, послије вишегодишње паузе, као кућа сјећања на нобеловца и суграђина који у Новом  боравио од 1963. до 1968. године, и једино у овом граду саградио  дом са Милицом Бабић, чуло се на дашањој конференцији за новинаре поводом санације и обнове овог здања.

Општина Херцег Нови у радове који су претходили отварању уложила је између 15 и 20 хиљада еура, а од јесени ће посао бити настављен и сасвим завршен до 2020. године  захваљујући  пројекту и финансирању из ЕУ фондова кроз које је обезбјеђено 195 хиљада еура.
Намјера нам је била да током ове године заокружимо тзв.Топаљску туру, када је ријеч о култури и туризму, објаснио је предсједник Херцег Новог Стеван Катић, апострофирајући да је вријеме да се Херцег Нови  одужи  Иву Андрићу, човјеку који је, након додјељивања Нобелове награде, изабрао Нови  као мјесто гдје ће живјети и стварати.
-У том контексту, 14.јула имаћемо отварање музеја који је посвећен  Његошу, односно његовом школовању, затим 16.јула имамо отварање Куће Андрића, а од раније на том потезу имамо Музеј Мирка Комненовића, тако да ћемо имати једну репрезентативну Топаљску туру, објеката и људи који су обиљежили историју града, казао је  Катић.
Вођа експертског тима за санацију Андрићеве куће, Владимир Рогановић   подсјетио је да се ове године  навршава 50 година откако је Андрић  посљедњи пут боравио у Новом, а  отврањем његове куће симболично отварамо  процес његовог повратка у нашу средину.
Kuca Iva andrica–  Андрићеве херцегновске године трају дуже од Куће, јер је он већ од краја 50-их година, почео да  борави у Херцег Новом, боравећи у чувеном апартману број 10 хотела Бока, рекао је Рогановић и закључио да ћемо 2020. када пројекат обнове буде завршен добити кућу културе, кућу литературе, ријечју  потпуно реперезентативно здање за умјетност, културу и туризам.
Рогановић је подсјетио и на програме планиране у Андрићевој кући током овог љета.
Као први програм планирана је репрезентативна изложба “ Андрић писац и/или дипломата” у организацији Музеја града Београда, а наступиће и Игор Ђорђевић, првак драме Народног позоришта у Београду, млада глумица Марија Бергам и глумац Радивоје Раша Буквић. У музичком дијелу вечери и Даница Крстић. Дан касније, 17. јула  биће  промовисана књига Владимира Рогановића  “Андрић у Херцег Новом”, такође уз наступ  познатих драмских умјетника.
Pozivnica - Otvaranje Kuće Iva AndrićaЗа 15.август је планирана изложба  посвећена Андрићу као дипломати, а  посјетиоци ће моћи да виде  Андрићев дипломатски ковчег, дипломатски пасош и дипломатску униформу. Услиједиће и једно сасвим посевно вече, спектакуларно изненађење како је рекао Рогановић које обухвата и наступ  глумаца Војина Ћетковића и Слободе Мићаловић.
Идеју да Кућа Ива Андића оживи као кућа свих Новљана и  гостију Херцег Новог , да  постане  важна  тачка на којој ће се  преламати култура и умјетност подржава и Музеј града Београда у коме је и приређена изложба Андрић писац и /или дипломата, али  и директорка ове установе  Татјана Корићанац, која је такође дугогодишњи кустос  легата Ива Андрића, али и  учесница у пројекту ревитализације.
У Спомен музеју Ива Андрића у Београду, према ријечима Корићанац,  у свакој посјети помиње се Херцег Нови јер је овај град  дио Андрићеве биографије, а након смрти супруге и одласка из Херцег Новог Андрић више није био исти.
Према ријечима Корићанац, било је предвиђено да изложба иде стазом Андрићевих градова, али је  одавно превазишла те оквире, а  с обзиром на то да је осмишљена 2011. већ је  гостовала у скоро свим  свјетским  метрополама.
– На мапи градова који су били важни за Андрићев живот и стваралаштво, и на којој се налазе Травник, Вишеград, Сарајево, Загреб, Београд, Соко бања, Херцег Нови заузима  посебно мјесто јер је у њему са Милицом Бабић направио дом, а знамо да је највећи дио свог живота провео у хотелским собама и  дипломатскими конзуларним предстваништвима, испричала је Корићанац.

Извор Радио Херцег Нови: