grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Свечано прослављен 28.октобар Дан ослобођења Херцег-Новог

вајагић и вујановићПоводом 28. октобра, Дана општине, данас је у дворани Парк одржана свечана сједница Скупштине општине Херцег-Нови којој су поред одборника присуствовали предсједник Црне Горе Филип Вујановић, представници дипломатског кора, Војске Црне Горе и државних органа, посланици у Скупштини Црне Горе, представници политичких организација и партија, вјерских заједница у Црној Гори, представници градова побратима, пријатеља и сусједних општина и друге угледне званице.

girls youth nike high tops shoes Light Smoke Grey

Предсједница Скупштине општине Данијела Ђуровић подсјетила је да су на данашњи дан прије 70 година борци народноослобопдилачке војске – Десете херцеговачке бригаде, Друге далматинске и Прве бокешке бригаде ослободили Херцег-Нови од фашистичког окупатопра. Минутом ћутања одата је пошта палим родољубима и борцима за слободу. Прије почетка сједнице, делегације Скупштине општине са представницима борачких организација НОР-а 1941-1945 и Војске Црне Горе, положиле су виијенце и цвијеће на спомен обиљежје на Сат кули, Споменик стријељаним родољубима 1914-1918. године на Савини и Спомен костурницу палима за слободу у НОР-у 1941-1945. на Савини.

 

Данијела Ђуровић: 28.октобар је симбол слободног човјека, слободе мисли и говора, људских права, што су постулати на којима се заснива Европска унија

данијела ђуровићПредсједница Скупштине општине Данијела Ђуровић је у свом пригодном обраћањ истакла да су бројни датуми и догађаји у историји Херцег-Новог којима се с разлогом поносимо. -Од Твртка IКотроманића и оснивања града, преко Топаљске комунитади 1718. када су постављени темељи данашње савремене управе града, преко ослобођења од Аустро-угарске, па до 28.октобра прије 70 година када је ослобођен Херцег-Нови. Само јаке заједнице, као што је наша, могу то да сагледају у временском контексту који се мјери вјековима. Бројни су симболи силе у нашем граду заувијек утамничени у зидинама Канли куле, Шпањоле, Мамуле, али наш избор је увијек био слобода.

-У ширем контексту 28. октобар није само Дан ослобођења, то је и симбол слободног човјека, слободе мисли и говора, људских права, што су постулати на којима се заснива Европска унија као породица развијених и демократских земаља, којима културолошки и цивилизацијски и Црна Гора и Херцег Нови припадају. Наш задатак је да будемо спремни и способни да одговоримо на изазове институционалног и административног увезивања у оно што данас зовемо Европска унија.

Ђуровић је истакла да су у будућем периоду неопходне бројне промјене у начину рада администрације, стандардима и процедурама.

- За појединце то може бити болно, али општи интерес је приоритет. И успјеси и неуспјеси су саставни дио живота, али вријеме које је пред нама ће све више изоштравати питање одговорности. Само јаки и способни могу преузети одговорност за будућност овога града. Без обзира на надлежности, сваки грађанин Херцег-Новог мора имати обезбјеђено запослење, квалитетно школовање своје дјеце, квалитетну здравствену заштиту, безбједност живота и имовине, право на здраву животну средину, у граду који мора бити инфраструктурно уређен на начин како то доликује. И град и држава су дужни да ове елементарне услове обезбједе сваком грађанину. Већ се сада поставља питање да ли Херцег-Нови има адекватну образовну инфраструктуру, поставља се питање болнице, и све више се актуелизује и питање безбједности.

-Развој Херцег-Новог треба базирати на очуваним природним ресурсима уз спровођење већ започетих значајних пројеката из комуналне сфере, као што су колектор, постројење за прераду отпадних вода, депонија, уређење улица, шеталишта, на све више малих хотела којима се појачава привредни развој, до будућег комплекса ПортоНови који ће довести Херцег-Нови на позицију престижног туристичког центра у свјетским размјерама – истакла је предсједница Скупштине општине Данијела Ђуровић.

 

Милан Вајагић: Херцег-Нови, чувар Боке, са историјом борбе за слободу на коју морамо бити поносни

милан вајагић-Борба против фашизма и борба за слободу подарила је Херцег-Новом историју на коју морамо бити поносни и сви ми који је баштинимо, који га волимо, који га носимо у срцу гдје год пошли, увијек у истом покушају да га учинимо још љепшим, бољим и другачијим – рекао је у свом говору поводом значајног јубилеја, седам деценија од ослобођења од фашистичког окупатора предсједник општине Милан Вајагић. Свјесни патриотизма и пожртвовања наших бораца и родољуба који су положили своје животе на олтар домовине и тиме нас задужили, имамо част и узвишену дужност да 28. октобар славимо као један од најзначајнијих датума наше прошлости.

-Херцег-Нови се назива чуваром Боке. Нимало необично будући да се налази на улазу у најљепши и најдубљи залив Медитерана и најјужнији фјорд Европе, на раскршћу бројних трговачких путева соли, свиле и интереса. Многи су га походили, неки оружјем, а неки даровима. Они који су имали освајачке намјере враћали су се, неријетко брзо, распршених илузија, а другима је узвраћао својом љепотом и надахнућем. Смјењивали су се Млеци, Шпанци, Турци, Французи, Аустријанци....Данас на то подсјећа велики број археолошких и епитафских артефаката оличених у архивским записима и каменим здањима.

Вајагић је истакао да у Херцег-Новом живи око 33 000 становника у 39 насеља, на површини од 252 km2 и уз обалу дугу 105 km. Има скоро 10 000 запослених и око 1100 незапослених, четири основне школе похађа 3027 ученика. Мјешовити средњошколски центар 1016, Школу за основно музичко образовање у више од десет секција 325 ученика, а установа за предшколско образовање и васпитање броји 1031 дијете. Факултет за менаџмент у Игалу има уписаних 230 студената, а Факултет за примјењену физиотерапију на свим групама преко 300. Према последњим подацима   Општина Херцег Нови има 6384 пензионера. Врло је ангажован цивилни сектор кроз активности око четрдесет невладиних организација и двије фондације. Херцег-Нови је и град спорта што доказује постојање педесет спортских клубова.

-У овом предизборном и по много чему специфичном тренутку нећу се освртати на протекли период и све што је урађено до сада. Иако се упућују бројне критике, многе нису оправдане полазећи од објективног стања. Истина је да је међу бројним реализованим пројектима који су у функцији тешко процијенити њихов значај и вриједност, тим прије што они представљају услов за унапређење наше најважније привредне орјентације - туризма и основу за сваку другу надоградњу, оцјенио је Вајагић и подсјетио да је у току реализација два највећа инвестициона подухвата вриједна 30 милиона еура - изградња канализационог и водоводног система и постројења за пречишћавање отпадних Завршетак радова очекује се у првој половини наредне године.

Сматра да су перспективе Херцег-Новог као атрактивне инвестиционе дестинације, а што је веома важно урбанистички сачуване, велике. -Укључивањем новог менаџерског тима из Азербејџана у пројекат Портонови у Кумбору настављена је друга фаза пројекта вриједног 500 милиона еура, опсежном припремом терена за изградњу ризорта One and Only. Инвеститор најављује да ће хотел бити завршен у јануару 2017. године, централно насеље, рибарско насеље и марина крајем априла 2017. године, а горње насеље и луксузне виле маја 2018. године.

дјеца вртића-Швајцарска компанија Орасцом жели да реализацијом пројекта Мамула острво Ластавица унапреди туристичку понуду не само Херцег-Новог већ и Боке Которске и Црне Горе. Планирано је да се повеже са Луштица Баy дестинацијом и постане промотер на глобалном нивоу тог стратешки развојног пројекта. За улагање на Луштици заинтересована је и компанија Норд Стар која је закупила 35 haза туристички комплекс у оквиру којег је предвиђена изградња хотела, туристичких вила, ботаничке баште, марине и густе мреже саобраћајница и пјешачких стаза које ће повезати простор од увале Росе према Добречу. Валоризација локалитета Арза и Кобила, давањем у дугорочни закуп земљишта, обезбједила би јединствену афирмацију овог дијела наше Општине у смислу изградње хотелско туристичког комплекса високе категорије. Извјестан је и почетак изградње санитарне депоније за одлагање чврстог отпада у Дубоком долу. Очекује се и припајање Општине Херцег-Нови на систем регионалног водовода. У току је тендер за израду главног пројекта. Вриједност радова процјењује се на преко 2 милиона еура.

На крају свог обраћања предсједник општине је поручио да "наше богатство лежи у образованим, паметним и вјештим младим људима, снажног духа и велике жеље да раде. Имамо обавезу да им пружимо прилику да покажу што знају и колико могу."

На свечаној сједници је приказан филм о ономе што је урађено између два празника . У умјетничком дјелу програма наступили су професори музике Јована Мустур Ражњатовић и Стеван Томашевић уз клавирску пратњу Дејана Кривокапића.

 

Бројне честитке за празник града

мажуретке, музика ђеновићаПоводом Дана општине грађанима, одборницима, предсједнику општине и предсједници Скупштине општине стигао је велики број телеграма честитки. Празник су честитали и предсједници Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић и Владе Мило Ђукановић.

 

Честитка предсједника Скупштине Црне Горе

Предсједник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић у својој поруци истиче да је прилика присјетити се свих 586 палих бораца и жртава са територије Новога, који су прије 70 година положили своје животе за слободу града на улазу у најљепши залив. Тродневна борба за ослобођење града је један од кључних стубова у антифашистичком отпору за ослобођење Боке и приморја.

„Данас је Нови, град на ободу Европске уније, град вјековне културе и традиције са својим највећим умјетничким бисерима и домашајима. Херцег-Нови заслужује да поново плијени својом посебношћу и љепотом, попут њежног цвијета мимозе, коју је имао 80-их година.

Приоритети локалне власт, уз помоћ државе, морају бити инвестиције у инфраструктуру и туристичке капацитете, са циљем знатно већег ангажовања грађана Новога и тиме бољег квалитета живота. Развој и модернизацију мора пратити посебна брига о културним добрима и животној средини, јер насљеђе које Нови носи са собом је ријеткост.

Новски борци су својом храброшћу спасили Шквер и зидине града од агресорског уништења, стога им сви дугујемо велико хвала, а на вама остаје да чувате њихову тековине“, каже се у честитки коју је упутио предсједник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић.

 

Честитка предсједника Владе Црне Горе

У честирки коју је упутио предсједник Владе Црне Горе, Мило Ђукановић се истиче да се овогодишњи празник слав „у сусрет отварању реалних перспектива за бржи економски развој и Херцег-Новог и цијеле Црне Горе, за брже запошљавање и већи лични и друштвени стандард, прије свега кроз реализацију низа крупних инвестиционих пројеката у области туризма, путне инфраструктуре и енергетике, што ће додатно учврстити стабилност и оснажити позицију наше земље у процесу регионалних, европских и евроатлантских интеграција“ - наведено је у честитки предсједника Владе.

Уз подсјећање да локалне заједнице имају своје посебно мјесто и улогу у остваривању тих стратешких циљева, премијер Ђукановић је изразио увјерење да ће предстојећи избори у Херцег-Новом мотивисати све политичке субјекте за одговорније дјеловање у том правцу, у интересу даљег економског и демократског развоја и заједничког добра и Херцег-Новог и Црне Горе. „На тој линији и будућа локална управа може рачунати на конструктивну сарадњу и пуну подршку Владе“ - истакао је у честитки предсједник Владе Мило Ђукановић.