grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Тринаест студентских рјешења вертикалне комуникације у западном подграђу Новог

1000 степеницаСиноћ је у дворани Парк конзул Републике Србије у Црној Гори Зоран Дојчиновић отворио занимљиву изложбу радова студената Архитектонског факултета Универзитета у Београду на тему "Самостан св.Антуна са старом Буровином унутар заштићене цјелине западно подграђе у Херцег-Новом". Аутори поставке коју чине 13 радова, су професор и асистент на Архитектонском факултету у Београду Владимир Лојаница и Срђан Марловић.

girls youth nike high tops shoes Light Smoke Grey

Пројекти су резултат истраживачког рада студената на мастер студијама током прошле студијске године ( 2013/2014.). Пројекти - идејна архитектонска рјешења, баве се ширим контекстом ове осјетљиве градитељске цјелине односно њеним капацитетима да прими нову јавну ( механизовану) пјешачку комуникацију и универзални центар за излагачке и извођачке умјетности.

-Изложба "1000 степеница" је својевсртан научни подухват који су спровели студенти Архитектонског факултета у Београду. Они су граду Херцег-Новом понудили одговарајућа нова рјешења. Кроз радове се види да су студенти показали велику креативност, стручност и знање и да је Архитектонски факултет у Београду једна врсна институција. Генерални конзулат је поносан што је могао да помогне реализацију ове изложбе - казао је конзул Републике Србије Зоран Дојчиновић.

У име Општине ауторе радова поздравио је секретар Секретаријата за друштвене дјелатности Владимир Жутковић. Он је истакао да су замисли ових младих људи "чије очи виде наш град у потпуно другачијем свјетлу" врло интересантне.

1000 степеницаПрофесор Владимир Лојаница је рекао да је изложба производ радионице мастер студија коју, заједно са колегом Срђаном Марловићем, води на Архитектонском факултету. Прошлог семестра било им је веома занимљиво да изаберу тему која је интригантна и која је била велики изазов и за студенте али и за реалне потребе грађана Херцег-Новог.

- Ријеч је о нужности повезивања вертикалне осе која недостаје овом мјесту, рекао је професор Лојаница. - Тема је била сложена у смислу историјског и културолошког контекста, природног амбијента које је било потребно задржати, али и изазовна јер рјешава један функционални проблем. Ми смо се бавили испитивањем различитих могућности, а сигурно је да младалачке очи неке ствари виде у потпуно другачијем свијетлу. Трудили смо се да тај дух његујемо током рада на задатку и резултат тог рада се налази вечерас на овој изложби – казао је Лојаница.

О брзим вертикалним саобраћајним комуникацијама од Шеталишта до центра града и даље до магистрале, урбанисти у Херцег-Новом размишљају више од шест деценија. То је видљиво у планским документима у континуитету. Родоначелник те идеје је наш познати архитекта Никола Добровић. У посљедње двије године се најдаље одмакло у припремама за реализацију ове идеје. У априлу прошле године Скупштина општине је усвојила Споразум са приватним предузетником о изградњи пјешачке вертикалне комуникације - панорамског лифта од Шеталишта до Његошеве улице, а недавно су на сличној изложби приказани радови који су стигли на конкурс расписан за најбоље архитектонско идејно рјешење косог односно вертикалног лифта.