logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Делегација Општине Херцег-Нови посјетила крузер усидрен испред Луке Зеленика - У наредне двије године поставити Луку Зеленика на мапи лука за крузере

  • четвртак, 27 септембар 2018 16:57

NAsDDJLukaCr27092018Потпредсједница Општине Херцег-Нови Данијела Ђуровић и сарадници посјетили су данас крузер “Crown Princess”, компаније “Princes Cruises” из Сједињених Америчких Држава, усидрен од јутрос испред Луке Зеленика.

Том приликом, делегација нашег града пожељела је капетану брода Justinu Lewes-у и гостима добродошлицу. Услиједила је размјена плакета, обилазак брода, а након тога о конкретни разговори о могућностима усидрења крузера у Зеленици и у наредном периоду.
Обје стране задовољне су данашњим догађајем, који је резултирао примјетним приливом туриста у наш град од раних јутарњих часова. Крузер “Crown Princessс” сада има око 3000 путника, уз 1200 чланова посаде, а данашње посјете Херцег Новом “изнијело” је 15 аутобуса који су возили и по више тура.
Капетан Lewes истакао је да је Лука Зеленика одлична прилика, како за крузере тако и за локалну заједницу. Бококоторски залив, уз неописиву љепоту, носи и ризик за велике бродове када дувају јаки или непредвидиви вјетрови. Управо из тог разлога, Зеленика представља сигурнију опцију од Котора за долазак крузера, али и четворочасовну уштеду времена.
У пријатељској атмосфери се разговарало и о начинима реализације идеје да Лука Зелена од следеће године, или најкасније 2020., буде на мапи лука за крузере. Lewes је иначе и први капетан ове компаније који је 2008. године упловио у Луку Котор, а данас је први капетан крузера који је и званично дошао у Херцег Нови. Његови лични напори у великом су дијелу допринијели да се Лука Зеленика појави као алтернативна лука за крузере у Боки которској, а у сарадњи са компанијом Boka Adriatic и Туристичком организацијом Херцег Нови.

Леwес је истакао да је компанија “Princes Cruises” итекако заинтересована за овај модел сарадње, посебно узимајући у обзир могућности туристичке понуде Дубровник-Херцег Нови-Котор, а једна од идеја је и да се путницима пружи прилика да на дан или два буду гости нашег града у неком од хотела. Узимајући у обзир број туриста и интензитет саобраћаја у нашем граду током љетњих мјесеци, крузери који би у будућности били усидрени испред Луке Зеленика долазили би прије или послије шпица туристичке сезоне.
Потпедсједница Ђуровић је истакла да је данас учињен велики корак ка унапријеђењу новске туристичке привреде, а додатни замах био би направљен трансформацијом “Јужног гата” бившег Јадранског бродоградилишта Бијела у привезиште за крузере.
Крузинг лука би обухватала вањску страну јужног гата, дужине 500 метара, као и унутрашњу страну истог, дужине 300 метара. Газ износи од 13 до 37 метара, што би омогућило сигуран вез највећих крузера, те би представљао једино мјесто у Црној Гори гдје би се могли сигурно везати крузери последње генерације, дужине преко 330 метара.
-Такав вез за крузере не би донио само додатни приход, већ би, што је много важније, допринио сигурности пловидбе кроз Бококоторски залив, пружио сигуран вез највећим крузерима, али и отворио нова радна мјеста како у самој луци, тако и у пратећим дјелатностима. На овај начин би Бијела једина на црногорском приморју имала привезиште таквог типа и тако великог капацитета, казала је Ђуровић током обиласка.
Поређења ради, дужина гата који се сада користи за прихват крузера у Port of Adria (бивши дио контејнерског терминала Луке Бар) износи 278 метара, док је дужина гата у Луци Котор 250 метара, уз газ од свега 7.80 метара.
Подсјетићемо и да Министарсво саобраћаја и поморства раније није дало сагласност Општини Херцег-Нови за концесију на јужни гат бившег Бродоградилишта у Бијелој, уз напомену да градска управа неће одустати од ове иницијативе ни у будућем периоду.
Добродошлицу гостима пожељела је и Секретарка за туризам, економски развој и преузетништво Општине Херцег-Нови Сузана Мемаровић, а у делегацији су били и предсједник Извршног одбора Туристичке организације Херцег-Нови Александар Ђорђевић, директор компаније Boka Adriatic Иво Беговић и члан ИО ТОХН и предсједник МЗ Луштица Јован Мориц.