logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Октобарски дани почели изложбом “Нови на старим фотографијама”

NasDDj12102018Овогодишњи Октобарски дани под слоганом “Слобода, Нови, љепота” почели су синоћ отвореном изложбом “Нови на старим фотографијама” Миодрага Габа Голубина, у фоајеу Дворане Парк. Изложба је посвећена породици Лафорест, која је живјела и радила у Херцег Новом и Котору.

Како је на отварању изложбе казала потпредсједница Општине Херцег Нови Данијела Ђуровић, изложене фотографије свједочанство су једног времена, велико богатство које нам је оставио најпродуктивнији фотографски студио у Боки Которској - атеље Лафорест. Оне су документ, умјетност и осјећај.
-Породица Лафорест пионир је фотографске умјетности и зачетник традиције коју деценијама слиједе талентовани Новљани. Најпознатији бокељски свјетлописци су и међу оснивачима Пливачког ватерполо клуба Јадран и ватрогасног друштва, аутори неких од првих разгледница из Херцег Новог. Вишеструки траг који су оставили у нашој заједници живи и данас. То потврђује, између осталог, и ова изложба, поручила је Ђуровић, уз ријечи захвалности господину Голубину, на брижљивом чувању вриједне колекције Атељеа Лафорест, али и на љубави према свом граду.

Најстарије фотографије датирају још из 1901. године, којих нема пуно. Највише их је из периода од 1921. до 1941. године, на којима су разни мотиви, догађаји као и крати филмски инсерти. Голубин је казао да су видео записи у процесу дигитализације, те да се у Шпанији прави кратки филм о породици Лафорест. Поред тога насљедници желе да атеље продају Општини Херцег Нови, али да то остане као трајни споменик на стару аустријску породицу.
Поставку чине 22 фотографије из периода 1928.-1936. године и експонати: камере којима су се некад радиле фотографије, објективи и велике стаклене плоче путем којих су се фотографије правиле.
Аутор је у плодној каријери снимања и сакупљања сачинио колекцију од преко 40 хиљада фотографија на којима су овјековјечени важни догађаји из живота града, али и херцегновски ориђинали. Изложба ће бити отворена наредних 15 дана.