grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Позив Херцег-Новом да сарађује са турским градом Једрене

Naslovna07032019Делегација турског града Једрене, која у Херцег Новом борави поводом Дана турске културе на 50. Празнику мимозе, данас је посјетила Општину Херцег Нови, гдје су са предсједником Стеваном Катићем и сарадницима разговарали о досадашњим активностима и утисцима, а ријечи је било и о конкретним потезима које је потребно предузети како би градови Једрене и Херцег-Нови озваничили сарадњу.

Херцег-Нови је позван да учествује на музичком и спортском фестивалу, који се у граду Једрене одржавају крајем априла и почетком јуна, а посебан акценат стављен је на будућу економску и привредну сарадњу, за коју се представници оба града слажу да итекако има простора.
Представници града Једрене и општинског вијећа синоћ су присуствовали и вечери турске гастрономије у ресторану Ал Посто Гиусто у Игалу.
Одборник у Скупштини града Једрене Ахмет Карагуле захвалио се на „изузетном гостопримству“, те пренио поздраве градоначелника тог града Реџепа Гуркана. Изразио је задовољство организовањем Дана турске културе у Херцег Новом и поручио да су Једрене и фестивали тог града спремни за узвратну посјету и сарадњу у наредном периоду.

Присутнима је у име града домаћина поздравио главни администратор Општине Херцег Нови Ненад Ђорђевић, уз поруку да гости из града Једрене опет дођу у наш град. Захвалио се свима који су помогли да дође до сарадње Јавне установе културе „Херцег фест“ и Института „Yunus Emre“ из Подгорице, што је између осталог, резултирало организацијом Дана турске културе и учешћем Оркестра града Једрене на 50. Празнику мимозе.
Вечера је употпуњена наступом Оркестра града Једрене, који је јуче и данас дефиловао кроз центар Херцег Новог и наступио на Тргу Николе Ђурковића, свирајући турске народне пјесме и пјесме балканског мелоса. Након данашњег наступа, чланови Оркестра и преставници града Једрене посјетили су и Градску музику Херцег Нови.