grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Министар рада и социјалног старања у радној посјети Општини Херцег-Нови

Nas14032019Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић са сарадницима посјетио је данас Општину Херцег-Нови, у оквиру радне посјете нашем граду.

Са предсједником Општине Стеваном Катићем и сарадницима разговарао је о могућностима сарадње и побољшања статуса социјално угрожених категорија становништва, што представља заједнички интерес државе и локалних самоуправа.
Са државног и локалног нивоа исказали су спремност у реализацији важних питања за социјално угрожене категорије становништва, уз обострано исказану спремност за разговор и конкретне договоре.
Представници Општине Херцег Нови указали су на локалне актуелне теме из области социјалног старања, као и на проблеме у рјешавању одређених питања, неких и дугогодишњег карактера. Разговарано је о пројекту Дневног центра за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју и збрињавању особа старијим од 27 година, могућности изградње стамбених објеката за пензионере, као и о модалитетима рјешења и помоћи за бивше раднике приватизованих предузећа, што представља проблем по питању власништва земље и корисника „привременог“ смјештаја на парцелама које имају нове власнике.

Истакнути су до сада урађени кораци у помоћи социјално угроженим категоријама, међу којима су пројекти збрињавања интерно расељених лица, сарадња са међународном организацијом ХЕЛП по питању стамбеног обезбјеђења припадника ромске националности у Херцег Новом, као и учешће Општине Херцег Нови у рјешавању стамбног питања за 34 просветна радника.
Министар Пуришић истакао је да је циљ данашње посјете идентификација проблема и могућност њихових рјешавања, уз сугестију да у нашем друштву постоје „непримијећене“ породице тешког материјалног стања, те да би требало посебну пажњу посветити њима, као и незапосленим особама са инвалидитетом.
Из Министарство рада и социјалног старања саопштили су да су спремни да у сарадњи са Фондом ПИО и локалном самоуправом помогну реализацију пројекта стамбеног збрињавања пензионера. Такође, Министарство ће у сарадњи са организацијама УНИЦЕФ и УНДП помоћи у опремању нових просторија Дневног центра, који би требало да буде изграђен до краја ове године у Суторини.
Након састанка са предсједником Општине Херцег Нови, делегација Министарства рада и социјалног старања обишла је и просторије Дневног цетнтра за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју и Центра за социјални рад.