grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић представио инвестициони потенцијал Херцег-Новог привредницима из Њемачке

nasloV29032019Предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић и сарадници боравили су јуче у Подгорици, гдје су Одбору њемачке привреде за источну Европу представили наш град, туристички и економски потенцијал, као и могућности инвестирања у постојеће капацитете и отварања нових привредних сектора.

Представници Одбора њемачке привреде за источну Европу упознати су са предностима положаја нашег града на тромеђи Црна Гора-Босна и Херцеговина-Хрватска, као и потенцијалом за даљим развојем лијечилишног туризма у Херцег Новом и Игалу.
Катић је присутне упутио и на чињеницу да Херцег Нови има израђену мапу инвестиција са 20 пројеката, те истакао да је град отворен за сарадњу и пружиће подршку свим кредибилним инвеститорима. Он је подсјетио њемачке привреднике и да се на територији Херцег Новог реализују неки од највећих инвестиционих пројеката у држави: Портонови, Лазуре, Монтеросе и Мркови.
Став локалне управе је да Херцег Нови треба да се развија као Smart City и бизнис средину која ће привући, између осталог,  ИТ компаније и њихова представништва.
-Вриједност планираних инвестиција у Херцег Новом, према планским документима, износи преко двије милијарде еура. Ово отвара велике могућности за директне стране инвестиције и моделе јавно приватног партнерства, али и за пласман финансијских средстава домаћим компанијама, за инвестиције путем кредита и зајмова, казао је Катић. Он је поручио да ће Херцег Нови пружити максималну подршку пословању њемачких компанија, трансферу технологија и знања, уз висок степен заштите животне средине.
Сусрет са њемачким привредницима био је прилика за подсјећање  да су током 70-их и 80-их година у Херцег Новом њемачки туристи просјечно остваривали 750.000-800.000 ноћења на годишњем нивоу, што је чинило 60% ноћења страних гостију. Тада је у нашем граду сваке године боравило 75.000-80.000 гостију из Њемачке.
Катић је напоменуо да, иако тај број данас није ни приближан броју гостију из претходних времена, свједоци смо да у последњих неколико година значајно расте број туриста из Њемачке. Током 2017. године приближно 5.000 њемачких туриста је остварило око 38.000 ноћења у Херцег Новом, а већ следеће године тај број је порастао за 2.2 пута, односно на више од 11.000 њемачких туриста са преко 83.000 остварених ноћења.