grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Представнице Херцег Новог на састанку Заједнице за заштиту биодиверзитета Interreg MED Програма

NAs17052019aДискусија о томе како се главни резултати Заједнице за заштиту биодиверзитета Interreg MED Програма могу користити за рјешавање стварних питања животне средине у Медитерану била је у фокусу састанка Заједнице, који је одржан у Риму 6. и 7. маја ове године.

Састанак је одржан под окриљем PANACeA пројекта, чији је црногорски партнер Општина Херцег Нови.
Заједница за заштиту биодиверзитета Interreg MED Програма истиче управљање базирано на екосистемском приступу (ЕБМ) за управљање природним ресурсима и биодиверзитетом у Медитерану. На састанку су представљени најновији алати, методе и протоколи развијене од стране модуларних пројеката Заједнице, а праћен је конференцијом отвореном за регионалне актере, укључујуц́и креаторе политика, управљаче заштићеним подручјима, научну заједницу и представнике приватног сектора.
У име Херцег Новог као партнера скупу су присуствовале, те допринијеле организацији и имплементацији: шефица Канцеларије за међународну сарадњу Симонида Кордић, начелница Секретаријата за финансије и локалне јавне приходе Ирена Вукчевић и менаџер пројекта PANACeA Срна Судар.
MED17052019bСастанак посвећен „Изградњи заједнице“ одржан 6. маја, базирао се на резултатима „Интерактивне сесије“ одржане на конференцији PANACeA пројекта у Подгорици (мај 2018.), чији резултати и закључци су преточени у у извјештај Алати за управљање засновани на екосистемском приступу. У току конференције организована је практична радионица о најновијим алатима које је развила Заједница за заштиту биодиверзитета, дискутовало се о трансферу и употреби тих алата од стране других заинтересованих страна или заштићених подручја унутар или изван заједнице.
Отворени догађај „Еко-системски одговори на изазове заштите биодиверзитета Медитерана“ организован је 7. маја. На њему се дискутовало о пријетњама и изазовима са којима се суочавају подручја сучељавања копна и мора, као и о одрживим најбољим праксама у приобаљу, повезаним са заједничким управљањем и партиципативним приступима за одрживо коришц́ење природних ресурса у цијелом сливу Медитерана. Овај догађај је истакао важност интеграције приватног сектора као кључног актера за очување биодиверзитета и управљање базирано на екосистемском приступу (ЕБМ).
Више информација о пројекту ПАНАЦеА: https://biodiversity-protection.interreg-med.eu/
Више информација о ПАНАЦеА догађају одржаном у Рину, 6-7. маја, 2019.  можете наћи овдје.