grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Амбасадор Јужне Кореје боравио у Херцег-Новом

NAs30052019Амбасадор Републике Кореје за Црну Гору Њ.Е. господин Чое Хјонг-чан боравио је јуче у Херцег Новом, у којем се синоћ одржао и концерт корејског састава „U Angel Voice“ у пуној Дворани Парк.

Са амбасадором су током поподневних часова састанак одржали предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић и сарадници, након чега је услиједио обилазак града, знаменитих фортификационих објеката и објеката културе, а потом и концерт популарне корејске поп групе.
Предсједник Катић подсјетио је да је Република Кореја већ учествовала у културном животу нашег града, на прошлогодишњем Guitar Art Summer фестивалу, када се Новљанима и гостима нашег града представио „Youn Woo Park Trio“. Херцег Нови отворен је за даљу економску и културну сарадњу, поручио је Катић на састанку.
Указано је и на велике културне и туристичке потенцијале нашег града, од куће Ива Андрића и школе коју је Његош похађао, до Института „Др Симо Милошевић“ који се традицонално показује као добар домаћин гостима из свих крајева свијета.

Руководство Општине је истакло да  Херцег Нови има велики број пријатељских градова из цијелог свијета, међу којима су и кинески Хђин и руски Рибинск. Захваљујући овим сарадњама, Новљани су имали прилику да се упознају да различитим културама кроз бројне програме, посебно током овогодишњег, јубиларног 50. Празника мимозе када су организована представљања градова и асоцијације Newcastles of the World.  Предсједник Катић упутио је позив Амбасадору за учешће на 51. Празнику мимозе.
Менаџер града Драган Шимрак и руководитељка Канцеларије за међународну сарадњу Симонида Кордић информисали су Амбасадора о пословним приликама у нашем граду, као и културним догађајима у којима би и Јужна Кореја могла пронаћи своје мјесто.
Амбасадор Хјонг-чан захвалио се руководству Општине Херцег Нови на напорима да се у нашем граду представе музичари из Јужне Кореје, посебно узимајући у обзир да је резиденција Амбасаде у Србији. Истакао је да је Амбасада Републике Кореје врло заинтересована за сваки вид сарадње, како на пољу културе, тако и у економском смислу, те да у перспективи треба пронаћи заједнички именитељ који ће донијети бенефите за обје стране. Такође, Херцег Нови би у наредном периоду могао добити још један побратимски град, и то из Јужне Кореје.